Asasinarea liderilor politici si spionarea propriilor cetateni, desi este interzisa inca din start pentru desfasurarea de operatiuni interne, s-ar putea sa nu fie cele mai mari pacate comise de CIA.
Noul pachet de documente declasificate la inceputul saptamanii arata ca CIA s-a folosit de industria farmaceutica pentru a testa pe fiinte umane medicamente pentru a le controla mintea si care nu puteau fi comercializate din cauza efectelor secundare. Pentru aceste experimente declasificate si care purtau sigiliul �Doar pentru ochii tai�, care impiedica realizarea de copii sau scoaterea lor din departament, cobaii folositi nu s-au supus voluntar testelor. Mai mult chiar, nici macar nu stiau ca CIA ii drogase pentru a le observa comportamentul si a se afla daca se putea exercita vreun control asupra mintilor lor. Si nici macar ca nu era guvernul american cel care comandase aceste teste, ci chiar sefii lor. Unul din cazurile cele mai notabile a fost cel al lui Frank Olson, un expert al CIA in razboaie bacteriologice care a murit in 1953, sarind de la o fereastra dintr-un motel, la noua zile dupa ce i se administrase un tip de LSD intr-o bautura care i-a fost servita la cina. Doua decenii mai tarziu, cel pe atunci presedinte Gerald Ford si-a cerut scuze familiei victimei si le-a oferit o despagubire de 750.000 de dolari, se arata intr-un articol publicat de ziarul Las Provincias.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.