Marea Britanie, socata de faptul ca un psihopat periculos a fost lasat in libertate

Procesul canibalului care a comis trei crime a iscat un scandal national in Marea Britanie, pentru ca, dincolo de grozavia faptelor sale, opinia publica a fost socata si de faptul ca, in cursul anchetei, a iesit la iveala si faptul ca monstrul a fost eliberat dupa ce, la capatul a 10 ani de supraveghere, comisiile medicale l-au declarat "recuperat". Peter Bryan, schizofrenic si canibal, a fost condamnat marti la inchisoare pe viata pentru ca a ucis inca doi barbati, dupa ce a fost pus sub supraveghere medicala in urma unei alte crime. Cazul sau a dovedit ineficacitatea sistemului psihiatric si a tratamentului la care a fost supus timp de mai multi ani in institutii de specialitate.

Bryan a fost inchis intr-un spital de psihiatrie, pentru prima data, in 1993, dupa ce a omorit o tinara de 20 de ani, in magazinul tatalui sau. La politiei a declarat ca fata vroia sa moara si l-a rugat sa o violeze. Dupa 10 ani, doctorii lui au afirmat ca tinarul si-a revenit si au recomandat externarea lui, asigurind ca nu mai reprezinta un pericol pentru societate.

A mincat creierul victimei ca sa-i ia sufletul. Pe 16 februarie 2004, la doar citeva ore dupa o sedinta la care medicii au confirmat ca "nu mai exista nici un motiv de ingrijorare in legatura cu starea sa psihica", Bryan a intrat in apartamentul lui Brian Cherry (43 de ani), l-a omorit cu un ciocan si o surubelnita si i-a dezmembrat corpul. "I-am mincat creierul prajit cu unt. A fost foarte bun. Ii vroiam sufletul", a marturisit el politistilor care l-au arestat, la scurt timp dupa comiterea crimei.

Doua luni mai tirziu, in timp ce era sub arest in spitalul din Broadmoor, Bryan l-a ucis pe Richard Loudwell, de 60 de ani, si el pacient in aceeasi institutie, izbindu-l cu capul de masa si strangulindu-l cu o pijama. Prins asupra faptului, el a declarat ca daca nu ar fi fost intrerupt, l-ar fi mincat si pe Richard, chiar crud, daca nu putea sa-l gateasca.

O parte din lantul trofic. Canibalul, declarat "complet recuperat" de catre mai multe echipe de doctori psihiatri care l-au supravegheat timp de mai multi ani, a declarat in fata instantei ca, din punctul sau de vedere, canibalismul este o parte normala a lantului trofic si ca il considera un "ritual voodoo" cu ajutorul caruia ar fi devenit mai puternic. Pentru a asigura ca Bryan nu va mai pacali si alti doctori pentru a fi pus in liberate, judecatorul a decis ca el isi va petrece restul vietii in spitalul Broadmoor. Scandalul nu se va stinge insa curind, autoritatile sanitare londoneze anuntind declansarea unui anchete independente pentru a se afla cum de a fost posibil ca un individ extrem de periculos sa insele atitia specialisti si sa fie lasat liber sa-si satisfaca pornirile criminale.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.