Presedintele libian Muammar al-Ghaddafi a lansat ieri seara, in cursul unui miting, alaturi de presedintele Coastei de Fildes, Laurent Gbagbo, si de premierul ivorian, Guillaume Soro, un apel popoarelor africane - sa se uneasca intr-un singur stat si sa puna capat razboaielor civile, citat de AFP
'Trebuie sa construim un stat puternic, cu un singur guvern african, o singura armata cu un efectiv de doua milioane de soldati, o singura moneda, o identitate africana, un singur pasaport', a declarat Ghaddafi, in fata a 5.000 de persoane reunite intr-o sala din Treichville, un cartier al Abidjanului. Abidjan este ultima etapa a unui turneu vest-african al presedintelui libian, inainte de summit-ul sefilor de stat ai Uniunii Africane (UA) care urmeaza sa inceapa duminica la Accra, capitala Ghanei, unde Muammar al-Ghaddafi va pleda pentru crearea Statelor Unite Africane. 'Vom face sa se auda vocea noastra congresistilor la Accra. In urma cu patru ani a fost creata UA. Nimic nu s-a schimbat in Africa', ci, mai degraba situatia s-a inrautatit, a subliniat Ghaddafi. El a denuntat 'jefuirea Africii' de catre occidentali, care 'continua si mai mult'. 'Ei ne-au tratat ca pe animale', dar 'noi suntem oameni liberi. Africa este proprietatea africanilor', a acuzat Ghaddafi, in aclamatiile publicului.

Liderul libian i-a indemnat pe africani sa puna capat razboaielor civile pe continent, consecinta a 'actiunii colonialismului' si i-a invitat pe tinerii ivorieni sa-i sprijine pe 'fratele sau, revolutionarul presedinte Gbagbo' si pe 'fiul sau, Soro', care 'au decis sa opreasca curgerea sangelui african'. 'Tara noastra s-a clatinat, dar suntem pe cale sa ne revenim. Sustineti eforturile pentru pace si pentru procesul de iesire din criza', isi invitase ascultatorii si presedintele Gbagbo, in deschiderea mitingului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.