Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, se afla in Rusia, in cea de-a cincea vizita la Moscova de cand a preluat puterea.

Pe langa discutii despre cooperarea comerciala si in domeniul energetic, principalul scop al vizitei il reprezinta achizitionarea de echipamente militare.

E posibil ca Venezuela sa cumpere inclusiv cateva submarine.

Presedintele Chavez si-a inceput vizita la Moscova anuntand ca va discuta chestiuni de importanta strategica pentru sistemul defensiv al Venezuelei.

El a adaugat ca are incredere intr-o cooperare stransa dintre cele doua state.

'Sunt foarte multumit ca ma aflu din nou la Moscova si vreau sa transmit salutari poporului rus din partea inimilor cetatenilor din Venezuela. il salut pe presedintele Putin. Am venit aici cu incredere profunda in cooperarea dintre cele doua tari si cu un mare entuziasm la adresa Rusiei, a noii Rusii: cea din secolul al XXI-lea', a spus Hugo Chavez la Moscova.

In timpul celor trei zile in care se afla in Rusia, Hugo Chavez va vizita o fabrica de elicoptere si va discuta posibila achizitie a unor submarine.

Venezuela a cumparat deja din Rusia mai multe avioane de lupta.

Cooperarea energetica

Dincolo de discutiile in acest domeniu, cei doi presedinti vor analiza doua subiecte specifice in domeniul cooperarii energetice.

in primul rand, Rusia doreste sprijinul Venezuelei pentru a deveni gazda reuniunii de anul viitor a Forumului tarilor exportatoare de gaze naturale.

Potrivit analistilor, acest lucru ar putea fi un pas important pentru infiintarea unui cartel al exportatorilor de gaze, similar celui din domeniul petrolier - OPEC.

Rusia a negat insa ca ar intentiona infiintarea unui astfel de cartel.

In al doilea rand, companiile rusesti Gazprom si Lukoil doresc sa isi extinda prezenta in Venezuela - tara care, la fel ca Rusia, este un mare producator de petrol si gaze naturale.

Alaturi de aceste doua teme, sunt in lucru mai multe proiecte.

Printre ele: construirea unei conducte de transport al gazelor care ar urma sa strabata sase state de pe continetul american, inclusiv Venezuela, Brazilia si Argentina. Experienta Rusiei in acest domeniu ar fi foarte folositoare.

Iar cooperarea in domeniul energetic e considerata un mod de evidentiere a prieteniei dintre doua tari care au in comun, in primul rand, neincrederea fata de Statele Unite.

Deocamdata insa, cooperarea economica e intr-o faza incipienta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.