Cel putin 350.000 de americani ar putea fi expusi unui atac cu antrax, pe care teroristii l-ar raspandi pe cale aeriana daca s-ar deplasa in cinci orase timp de doua saptamani imprastiind in aer antraxul, scrie un raport al Ministerului american pentru securitate interna. Raportul "apocaliptic", care prezinta 12 modalitati in care teroristii ar putea ataca SUA, nu era initial prevazut pentru a fi publicat, insa o versiune provizorie a fost difuzata din greseala pe un site de internet, scrie New York Times.

Printre cele mai devastatoare scenarii se numara atacuri cu bomba nucleara, explozia unui camion-cisterna care transporta clor sau atacuri cu antrax raspandit pe cale aeriana. Autorii raportului au incercat sa faca fiecare scenariu cat mai realist, descriind in detaliu modul in care teroristii ar putea obtine arme chimice si cum le-ar distribui.

Spre exemplu, cel putin 17.500 de persoane ar putea muri in urma exploziei unui camion-cisterna care transporta clor, explozia unei "bombe murdare" ar provoca initial moartea a 540 de persoane si ar avea consecinte economice devastatoare, iar imprastierea unor virusi in toaletele aeroporturilor si in gari ar ucide 2.500 de oameni.

Un alt scenariu are in vedere atacuri cu bacil de carbon care ar putea provoca moartea a peste 13.000 de persoane. Ministerul pentru securitatea interna a declarat ca raportul nu si-a propus sa sperie cetatenii americani, ci va permite repartizarea fondurilor afectate luptei antiteroriste. De altfel, raportul face o ierarhie a regiunilor din SUA care ar putea deveni tinte ale unor astfel de atacuri si cere agentiilor guvernamentale sa ia masurile necesare pentru a impiedica astfel de scenarii.

Totusi, raportul aminteste ca nu exista informatii fiabile de la serviciile secrete in legatura cu pregatirea unor astfel de atacuri. Raportul, intocmit in urma unei directive prezidentiale din 2003, va fi facut public in lunile urmatoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.