Noul plan de reglementare a problemei transnistrene prevede organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale anticipate in Republica Moldova, potrivit unui articol publicat de ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, preluat de presa de la Chisinau.

Articolul, intitulat "Ruleta transnistreana", are ca tema intrevederea din 22 iunie, de la Novo Ogarevo, a presedintelui Vladimir Voronin cu omologul sau rus, Vladimir Putin, cand cei doi ar fi discutat in secret despre modul de aplicare a noului plan rus de solutionare a diferendului transnistrean.

Potrivit publicatiei, citate de cotidianul Flux de la Chisinau, Voronin ar fi declarat in cursul acestei intrevederi ca este dispus sa accepte alegeri prezidentiale anticipate, daca ar avea loc simultan si realegerea conducerii de la Tiraspol.

Agentia INFOTAG, care relateaza despre acelasi articol, afirma ca Voronin ar fi pus si o conditie - acest proces sa fie precedat de retragerea fortelor militare ruse din regiune.

"Chisinaul negociaza activ cu Moscova in privinta rezolvarii conflictului transnitrean si exista un anumit plan separat, care este pe punctul de a fi semnat - despre acesta in Moldova se discuta mult si la toate nivelurile. si presedintele Vladimir Voronin a facut aluzie ca problema va fi rezolvata curand, iar anturajul prezidential a anuntat conditia in care poate fi edificata o Moldova integra: parlamentele de pe ambele planuri ale Nistrului urmeaza sa fie dizolvate, dupa care va fi ales un Legislativ unic, moldovenesc", a scris Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit unor surse din Ministerul rus de Externe, citate de cotidianul de la Moscova, in timpul intrevederii de la Novo Ogarevo Voronin ar fi declarat ca "este gata sa-si riste postul ca sa rezolve doua probleme principale - sa termine cu problema transnistreana si sa scoata militarii rusi din Moldova". Cele doua conditii ar fi mentionate in proiectul de acord cu privire la Transnistria pe care Chisinaul l-ar fi propus Moscovei spre examinare.

in urma cu cativa ani, presedintele Vladimir Voronin declarase ca este dispus sa renunte la functie, daca acest gest va ajuta la rezolvarea problemei transnistrene. in plus, reaminteste INFOTAG, el a afirmat in repetate randuri ca nu va incerca sa modifice legislatia ca sa obtina un nou mandat prezidential dupa cel de-al doilea, care expira in aprilie 2009.

Oazu Nantoi, directorul programului pentru conflicte regionale al Institutului de Politici Publice de la Chisinau, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ca Legislativul de la Chisinau poate fi dizolvat doar in anumite conditii, care in prezent nu sunt intrunite - criza parlamentara, guvernamentala sau demiterea presedintelui Voronin. Pentru a organiza alegeri impreuna cu Transnistria pentru Parlamentul de la Chisinau, trebuie modificat Codul electoral. Nantoi se indoieste insa ca Voronin va reusi sa obtina acceptul deputatilor, pentru ca situatia Partidului Comunistilor, pe care il conduce, s-a schimbat de la inceputul lunii iunie, dupa alegerile locale, unde comunistii au suferit un semiesec. "Deputatii din Partidul Comunistilor inteleg ca este putin probabil sa ajunga din nou in Parlament, asa ca se vor tine bine de fotoliile lor", a declarat Nantoi.

Pe de alta parte, Kremlinul este constient ca actuala configuratie politica din Republica Moldova este ultima sansa a Rusiei de a-si asigura dominatia, in urmatoarele decenii, in spatiul de dincolo de Prut.
Un ziar de opozitie de la Chisinau, Timpul, citat joi de Jurnalul National, nu exclude posibilitatea "ca la Moscova Voronin sa fi negociat cu Putin si niste garantii pentru sine si pentru familia sa, in cazul cand se va pune problema sa schimbe, in 2009, mandatul de presedinte pe catuse".

Liderii partidelor de opozitie de la Chisinau fac presiuni pentru mai multa transparenta in dialogul dintre Moldova si Rusia. Ei sunt suparati ca nici pana in prezent nu stiu detaliile discutiilor dintre Voronin si Putin.

in acest weekend presedintele moldovean ar urma sa se intalneasca din nou cu Vladimir Putin - pentru a treia oara in decurs de o luna (prima intrevedere a avut loc la 10 iunie, la Sankt Petersburg). Tete-a-tete-ul, programat sa aiba loc la Rostov-pe-Don, s-a dorit a fi unul secret, iar faptul ca ziaristii au aflat despre intrevedere s-a soldat cu demiterea, prin decret prezidential, marti, 26 iunie, a consilierului cu misiuni speciale al presedintelui Voronin, Sergiu Mocanu, personaj cu un trecut politic proromanesc, potrivit corespondentului la Chisinau al Jurnalului National.

Presa de la Chisinau mai scrie ca Voronin si Putin urmau sa se puna de acord, la Rostov-pe-Don, asupra unor "trucuri" menite sa determine UE si SUA sa accepte noul plan rusesc privind statutul regiunii transnistrene, considerat a fi mai periculos decat "Memorandumul Kozak", document din 2003 care prevedea o asa-zisa federalizare, scrie Jurnalul National. Unii analisti politici de la Chisinau sunt de parere ca intalnirea Putin-Voronin de la Novo Ogarevo, pe 22 iunie, a fost o stratagema menita sa induca in eroare comunitatea internationala, care se astepta sa fie semnat in acea zi planul pentru Transnistria. Nici cele mai bine informate ziare moscovite, cu relatii la Kremlin, nu au reusit sa afle ceva concret in privinta acelei intalniri, potrivit corespondentului de la Chisinau al Jurnalului National.

La randul sau, serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau a comunicat doar ca "presedintii Republicii Moldova si Rusiei au examinat problemele reglementarii transnistrene, mentionand importanta reluarii procesului de negocieri", informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.