Consiliul Municipal al Moscovei l-a reales pe Iuri Lukcov in functia de primar. Iuri Lujcov este primar de 15 ani si urmeaza sa-si inceapa al cincilea mandat.

Saptamana trecuta, presedintele Putin isi exprimase sprijinul pentru candidatura actualului primar al capitalei Federatiei Ruse.

In varsta de 70 de ani, Iuri Lujkov este popular in randul moscovitilor, data fiind cresterea economica pe care o inregistreaza capitala rusa in ultimii ani.

Potrivit unui clasament recent, Moscova este in continuare cel mai scump oras din lume, pe fondul aprecierii rublei in raport cu dolarul si a costului extrem de ridicat al chiriilor.

Criticii il acuza insa pe domnul Lujkov ca ar conduce Moscova cu o mana de fier si pun sub semnul intrebarii multe din initiativele sale, ca de pilda aceea de a limita drastic numarul de muncitori straini din capitala rusa.

Xenofobie si homofobie

In mai multe randuri, inclusiv anul acesta, a interzis marsurile homosexualilor.

In randul celor care-l critica pe Iuri Lujkov in termeni duri se numara si cei care spun ca numeroase monumente cu valoare istorica - dupa unele estimari in jur de 2000 - ar fi fost daramate in ultimii 15 ani, pentru a face astfel loc unor cladiri moderne, de beton si sticla.

Actualul mandat al domnului Lujkov expira in luna decembrie, insa realegerea sa nu s-a dovedit o problema: din cei 35 de deputati din Consiliul Municipal, 32 au votat in favoarea mentinerii domnului Luscov in functie si doar trei au votat impotriva.

Votul s-a desfasurat in conformitate cu legislatia promovata de Kremlin si adoptata inca din 2004, care prevede ca liderii regionali nu sunt alesi prin vot direct, ci sunt nominalizati de presedinte si aprobati de consiliile regionale.

Analistii sustin ca presedintele Putin si-a manifestat sustinerea pentru domnul Lujkov, in detrimentul unui unui politician mai tanar si care provenea chiar din orasul natal al presedintelui, St Petersburg.

Ar putea fi un semn ca presedintele Rusiei nu doreste sa creeze instabilitate in randul influentei elite politice din Moscova.

Sustinerea din partea reprezentantilor acestei elite este vitala in conditiile in care Vladimir Putin cauta un succesor pentru alegerile prezidentiale de anul vitior.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.