Premierul italian Silvio Berlusconi a anuntat marti ca tara sa isi va retrage treptat, incepind din luna septembrie, contingentul militar din Irak, compus din 3.000 de soldati, decizie menita sa dea o lovitura grea coalitiei conduse de Statele Unite, avind in vedere ca aceasta tara era unul dintre cei mai importanti aliati ai Washingtonului, relateaza Associated Press. Italia se alatura astfel celorlalte 14 tari care si-au anuntat retragerea incepind de anul trecut, iar decizia sa va complica eforturile de mentinere a pacii pina cind noul guvern irakian va putea crea unitati militare si de politie capabile sa preia controlul asupra securitatii.

La aproape doi ani de la declansarea razboiului din Irak, coalitia militara condusa de americani este pe cale de a se destrama din cauza numarului crescind de victime si a rapirilor, care alimenteaza sentimentele antirazboi in tarile care participa la eforturile de pace si ii obliga pe lideri sa caute o solutie la scadere a popularitatii deciziilor lor.

Premierul italian Silvio Berlusconi, care a confirmat recent ca va candida pentru un nou mandat la alegerile de anul viitor, s-a referit indirect la nemultumirea opiniei publice italiene si a declarat ca a discutat despre aceasta decizie cu premierul britanic Tony Blair, un alt aliat puternic al Washingtonului. "Incepind din septembrie, vom reduce treptat prezenta soldatilor nostri in Irak, in acord cu aliatii nostri", a declarat Berlusconi in cadrul unei emisiuni televizate transmise marti seara.

Guvernul italian se angajase sa ramina in Irak, in ciuda celor 21 de victime din rindul soldatilor sai, dar, mai ales, in ciuda puternicei opozitii a opiniei publice italiene, care a cunoscut un punct culminant dupa ce o jurnalista italianca rapita in Irak a devenit tinta tirurilor americane imediat dupa eliberarea ei.
Urma scapa turma. Ca reactie la anuntul Romei, un purtator de cuvint al Pentagonului a declarat ca decizia anumitor tari de a-si retrage trupele nu va ameninta securitatea in Irak, deoarece coalitia ramine puternica.

Un expert militar britanic estimeaza ca retragerea italienilor va obliga Marea Britanie sa umple golul ramas trimitind si mai multe trupe in Irak. Militarii italieni desfasoara in prezent misiuni sub comandament britanic in regiunea siita Nassiria, iar retragerea lor va pune probleme si britanicilor, dar si americanilor.

Dezertari in serie. In aceeasi zi in care Berlusconi anunta ca o parte din soldatii italieni se vor intoarce acasa la toamna, lansa, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a propus parlamentului o retragere partiala din Irak. Bulgaria are un contingent de 460 de soldati, iar moartea a opt dintre acestia a inmutit vocile care cer intoarcerea lor in tara. Tot marti, 137 de soldati ucraineni s-au intors acasa, ei reprezentind o parte a retragerii treptate a celor 1.650 de soldati din contingentul din Irak. Ucraina a pierdut 18 soldati in Irak, prezenta trupelor fiind condamnata de opinia publica.

Si Olanda si-a finalizat oficial misiunea in Irak pe data de 7 martie, iar grosul contingentului de 1.400 de soldati se va intoarce in tara in aceasta luna. Statele Unite si Marea Britanie au cerut Olandei sa-si prelungeasca misiunea in Irak, insa s-au lovit de un refuz. Polonia, care detine comanda unui important contingent multinational in centrul Irakului, planuieste sa retraga citeva sute din cei 1.700 de soldati ai sai in luna iulie, sperind totodata ca se va retrage complet pina la sfirsitul anului.

Forta multinationala intra la apa

In total, 39 de tari, printre care si Romania, au participat cu trupe la coalitia din Irak. 14 dintre acestea si-au retras intre timp trupele (sau se afla in curs de retragere ori au pastrat un contingent simbolic), iar in coalitie au mai ramas doar 24 de state. Daca in 2003 forta multinationala de pace avea in total 300.000 de soldati, in prezent a ajuns la doar 172.750 de militari si continua sa scada. In afara trupelor americane, contingentul strain din Irak numara 22.750 de soldati. Majoritatea responsabilitatilor, dar si a pierderilor sint asumate de trupele americane, care numara 150.000 de soldati, multi dintre aliati evitind sa se implice in zonele periculoase.

Trupe retrase

11 din cele 39 de tari care au fost initial in coalitie si-au retras deja trupele din Irak:

Spania 1.300
Thailanda 423
Honduras 370
Rep. Dominicana 302
Ungaria 300
Portugalia 127
Nicaragua 115
Noua Zeelanda 60
Fillipine 51
Tonga 44
Moldova 12
(cifrele reprezinta contingentele initiale)

Cu valiza facuta

l Italia (3.000 de oameni), Polonia (1.700) si Ucraina (1.500) se vor retrage esalonat in acest an, eliberind locurile 3, 4 si 5 in topul contingentelor aliate
l Alte tari care au prevazut sa se retraga in acest an sint Olanda (1.400 de oameni, mandatul expira la 30 aprilie, 150 deja au plecat), Salvador (380, pina in august), Japonia (550 de militari; 14 decembrie). Tot in decembrie se retrag Lituania (120) si Republica Ceha (90) si, probabil, Danemarca (530), dupa o prelungire de 6 luni a mandatului, care expira in iunie

Contributii simbolice

• Norvegia si-a retras 150 de militari, dar a lasat 16 ofiteri de legatura
• Singapore si-a retras 160 de militari, dar a trimis apoi un tanc si un echipaj!
• Estonia va mentine doar 30 din cei 45 de militari, din iunie
• Macedonia are 34 de soldati; parlamentul dezbate trimiterea a inca 12 !
• Armenia (49 de militari) si Kazahstan (27) nu au prevazut o data a retragerii
• Albania are 71 de militari si mai trimite 50 in aprilie

Ciinii razboiului

• SUA furnizeaza grosul trupelor - 150.000 de militari
• Cei doi mari aliati ai SUA in Irak, Marea Britanie (8.000 de soldati), si Coreea de Sud (3.600) ramin angajati in procesul de mentinere a pacii.
• In plus, Romania (850 de militari) si Georgia (850) isi maresc prezenta militara in Irak, decizie fara mare impact.
• Australia (300), care anuntase luna trecuta ca va trimite un contingent suplimentar de 450 de soldati, a renuntat la acest lucru.

Inca 100 de romani

In sedinta de la sfirsitul lunii februarie, CSAT a decis ca armata sa participe la instruirea militarilor irakieni. De asemenea, Romania s-a oferit sa furnizeze 100 de militari pentru misiuni de protectia demnitarilor. In acest scop, luni au plecat spre Irak 100 de militari din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab". Ei vor sta sase luni la Basra, unde vor actiona in cadrul Fortei de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU in Irak. Pina acum, in cadrul operatiunii "IRAQI FREEDOM", erau implicati, incepind cu iulie 2003, aproximativ 750 militari romani.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.