Coreea de Nord a declarat ieri ca disputa cu SUA privind cei 250 de milioane de dolari dintr-un cont in Macao a luat sfarsit. Ca atare, Coreea de Nord este dispusa sa inchida cel mai puternic reactor nuclear de pe teritoriul sau., informeaza New York Times in editia de astazi.

Primul test pentru oprirea reactorului va incepe o data cu negocierile dintre Agentia Internationala a Energiei Atomice si Coreea de Nord. Cele doua parti vor incheia un acord prin care se va stabili respectarea unui anumit program de stopare a energiei nucleare, luandu-se in acelasi timp toate masurile de securitate necesare acestui proces.

„Cum sumele blocate in conturile bancii Delta Asia din Macao au fost recuperate, asa cum am cerut, divergentele dintre Coreea si America au luat astfel sfarsit, in cele din urma” a declarat un purtator de cuvant al Ministrului de Externe coreean.

Pentru a asigura Coreea de Nord de bunele ei intentii, SUA a facut diverse concesii. Astfel, a decis sa lase sa circule cei 25 de milioane de dolari desi Ministerul de Finante al SUA a catalogat banca din Macao drept principala institutie in care se practica spalarea de bani in Coreea de Nord. De asemenea, o alta concesie facuta a fost transferarea banilor in alte conturi din tara deoarece Coreea de Nord a vrut sa fie tratata ca parte din sistemul bancar international.

Principalul negociator al SUA cu Coreea de Nord a vizitat capitala acestei tari, Pyongyang, pentru a demonstra ca administratia Bush, care numea odata Coreea de Nord ca parte a „axei raului”, o considera acum un partener serios si egal de negocieri.

Coreea de Nord a declarat ca va folosi acei bani pentru a imbunatatii calitatea vietii cetatenilor nord-coreeni, precum a solicitat si SUA.

Cu toate acestea, atat Coreea de Nord cat si SUA nu au stabilit cum sa asigure bunul demers al acestui acord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.