Norvegienii sunt ingrijorati in urma publicarii unui studiu recent, care indica riscurile de incidente nucleare la o baza militara ruseasca situata in Golful Andreiev, in Peninsula Kola, la doar 50 de kilometri de granita cu Norvegia, a scris "Moscow Times".
Un deputat rus, Valentin Luntevici, a dat asigurari ca sistemele de control performante ofera o garantie de 99,9 la suta ca nu va avea loc nici un accident nuclear, dar procentajul de risc de accident nuclear grav, de 0,1 la suta, ramane ingrijorator.

De cateva decenii, in Golful Andreiev este depozitat combustibil nuclear pentru aproximativ 100 de submarine. In nord-vestul Rusiei, exista in total peste un milion de tone de echipamente radioactive, care insumeaza radioactivitate de 80 de milioane de Curie (prin comparatie, accidentul de la Cernobal a eliberat in atmosfera substante insumand 50 de milioane Curie).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.