In ajunul deschiderii, la Istanbul, a reuniunii la nivel inalt a Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre (OCEMN), autoritatile locale au arestat cinci activisti ai filialei din Turcia a retelei teroriste Al-Qaeda. Printre acestia se numara si un cecen, anunta ieri cotidianul "Sabah".
Citand surse ale organelor de ordine, publicatia preciza ca persoanele arestate intentionau sa comita "un act de agresiune impotriva unora din sefii statelor membre ale OCEMN". Ziarul nu spune cine era vizat, adaugand doar ca, pe acest fundal, a fost intarit dispozitivul de securitate al summitului. Mai ales ca este o conferinta aniversara - 15 ani de la infiintarea institutiei, infintata dupa prabusirea regimurilor comuniste, pentru a promova stabilitatea si relatiile economice intre fostele state rivale in cursul razboiului rece. Din OCEMN fac parte sase state riverane Marii Negre - Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina, Georgia si Rusia - alaturi de Albania, Armenia, Azerbaidjan, Grecia, Republica Moldova si Serbia. Turcia, stat care asigura in prezent presedintia OCEMN, a anuntat ca intentioneaza sa confere un nou dinamism organizatiei si a cerut o cooperare consolidata in domeniile transporturilor, energiei, mediului si luptei impotriva crimei organizate. in ajunul intrevederii de la Istanbul, a avut loc intalnirea ministrilor de Externe ai tarilor participante, care au adoptat o declaratie ce consemneaza intentia tuturor de a realiza mari proiecte.

"Pentru prima data in ultimii ani, OCEMN trece la punerea in practica a unor proiecte de amploare", spunea, in acest sens, seful diplomatiei de la Kremlin, Serghei Lavrov. Una din principalele probleme de pe agenda summitului organizat intr-un fost palat otoman de pe malul Bosforului va fi ameliorarea infrastructurii din statele membre cu scopul de a promova turismul si comertului. De asemenea, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea sa abordeze, in cadrul convorbilor particulare cu diferitii sai colegi, chestiuni legate de cooperarea energetica. De fapt, este o continuare a dialogului, inceput dupa semnarea de catre Gazprom si concernul italian ENI a unui acord privind construirea unui nou gazoduct destinat Europei, prin Marea Neagra, dar si prin Romania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.