La numai doua zile de la compromisul asupra tratatului european obtinut in extremis la Bruxelles, apele tulburate de comportamentul reprezentantilor Poloniei sunt departe de a se fi linistit.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker s-a aratat furios ca nu presedintele Lech Kaczynski, prezent la Bruxelles, a avut responsabilitatea negocierii in numele tarii sale, ci fratele lui geaman ramas la Varsovia, primul ministru Jaroslaw Kaczynski. Juncker a declarat, pentru postul national german de radio, ca a simtit compasiune pentru cancelarul Angela Merkel, confruntata cu pretentii atat de mari, desi la masa tratativelor s-a asezat nu cel care putea decide, ci fratele acestuia. Oficialul luxemburghez a mai dezvaluit ca n-are niciun chef sa mai treaca vreodata printr-o asemenea experienta. In mod similar, cancelarul federal austriac Alfred Gusenbauer a aratat, in cotidianul 'Frankfurter Rundschau', ca in Europa exista putina intelegere pentru comportamentul Poloniei: 'Ce parere sa ai despre un presedinte care negociaza si apoi trebuie sa sune acasa, la fratele lui, care-i spune:Nu merge' .

'Asta nu e un mod de a discuta la nivel european', a spus Gusenbauer. Liderul austriac a adaugat ca nu este normal ca Polonia sa se raporteze diferit la notiunea de solidaritate europeana. El a dat ca exemplu disputa Varsoviei cu Moscova pe tema exportului de carne - unde polonezii au cerut celorlalte membre UE sa-i sustina pozitia- sau problema energiei si a ajutoarelor financiare.

Pe de alta parte, a aratat reprezentantul Vienei, nu poti adopta mereu pozitia celui care pretinde mereu si nu ofera nimic.'Acest proces de invatare ar trebui sa si-l asume si prietenii nostri polonezi', a recomandat Gusenbauer. La randul sau, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a preferat niste critici...diplomatice, admitand ' la postul de televiziune ARD- ca �au existat unele argumentatii iritante venite din Polonia�. Din fericire, nimeni nu s-a lasat provocat, a spus Steinmeier. El a recunoscut ca in mai multe state UE s-au facut auzite reprosuri la adresa atitudinii fratilor Kaczynski, insa a precizat ca, in acest moment, germanii si polonezii ar trebui sa lucreze la reconstructia relatiilor bilaterale, serios afectate de declaratiile conservatorilor de la Varsovia, care au sustinut ca, din cauza nemtilor, Polonia a pierdut in Al Doilea Razboi Mondial 6 milioane de cetateni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.