Coreea de Nord a confirmat ca a primit fondurile blocate in banci straine, ceea ce permite reluarea programului sau de dezarmare nucleara.

Disputa pe marginea fondurilor nord-coreene inghetate ameninta sa puna in pericol detensionarea relatiilor din autoritatile de la Pyongiang si Occident.

Inspectorii Natiunilor Unite sunt asteptati marti la Piongiang, unde vor discuta despre inchiderea reactorului de la Yongbion - piesa de rezistenta a programului nuclear nord-coreean.

Directorul adjunct al Agentiei ONU pentru Energie Atomica, Olli Heinonen, explica: "Acesta este rezultatul vizitei anterioare, din martie, a directorului nostru, Mohamed el Baradei. Vom intra acum in detalii, pentru a dezvolta mecanismul care ne va permite sa ne asiguram ca reactorul a fost intr-adevar inchis. Capacitatile lor vor fi sigilate. Este un nou pas dintr-un proces indelungat", a spus el.

Discutii indelungate

Deblocarea crizei survine la peste un deceniu dupa ce, in 1995, ministerul american de finante a impus sanctiuni contra Coreei de Nord, afirmand ca fondurile guvernului nord-coreean, depozitate in Macao, erau utilizate pentru trafic de droguri, spalare de bani si contrafacerea de produse.

Coreea de Nord a raspuns atunci intrerupand negocierile privind intreruperea programului sau de inarmare. Anul trecut, autoritatile de la Pyongiang au testat prima lor arma nucleara.

La scurt timp au fost reluate discutiile, la Beijing, si a devenit evident ca Statele Unite vor trebui sa renunte la sanctiuni, ca pret al deblocarii negocierilor. Au urmat o serie de anunturi potrivit carora, in principiu, principalele obstacole au fost indepartate, ramanand insa unele chestiuni tehnice de solutionat.

Problema principala a fost ca bancile nu doreau sa se atinga de banii nord-coreenilor, de teama ca acestia aveau o provenienta suspecta. in cele din urma suma a fost transferata printr-o banca din Rusia, dupa ce toate celelalte metode esuasera.

in negocierile de dezarmare sunt implicate, pe langa cele doua state coreene, China, Japonia, Rusia si Statele Unite.

Japonia are pozitia cea mai dura, conditionand reluarea relatiilor cu Coreea de Nord de rezolvarea problemei cetatenilor japonezi rapiti de statul comunist in anii 1970. Coreea de Nord a returnat cinci persoane rapite, insa autoritatile de la Tokio cred ca mai sunt si alti japonezi retinuti de decenii in Coreea de Nord, inca in viata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.