Profesorul Helmut Ziegert, de la Institutul de Arheologie al Universitatii din Hamburg, sustine ca teoria umanitatii a fost construita in mod eronat. Conform acestuia, stramosii nostri ar fi renuntat la viata de trib inca de acum 400.000 de ani, mult mai devreme decat este susinut in teza teoriei umanitatii, anunta Times online.

Arheologul neamt sustine ca are probe care atesta ca Homo erectus- primul stramos al umanitatii care a migrat din Africa in Asia si apoi in Europa, s-a stabilit in comunitati de sine statatoare mult inainte de perioada atestata de teoria umanitatii, si anume 10.000 de ani.

Momentul in care au luat nastere primele comuniuni de oameni este primul stadiu de o deosebita importanta in istoria umanitatii.

Dovezile pe care le aduce in discutie profesorul Ziegert, sunt siturile descoperite in Nordul si Estul Africii. Astfel, mii de topoare de mana, lame si securi au fost gasite la siturile din Budrina, in sud-vestul Libiei si la situl din regiunea Melka Konture , in Etiopia.

Descoperirile din aceste regiuni atesta, dupa parerea profesorului Ziegert, existenta unor grupuri de aproximativ 40-50 de persoane, cu destule resurse potabile pentru a exploata pamantul in vederea unor recolte.

Implicatiile asupra unor astfel de informatii din istoria omenirii sunt “profunde” si “de o insemnatate cruciala”, sustine arheologul Helmut Ziegert.

Reactiile sceptice nu au intarziat sa apara insa. Arheologul Paul Bahn, specialist in era paleoliticului, spune ca desi Homo erectus era capabil la acea perioada sa construiasca asezaminte durabile, nu este convins de existenta unor comunitati despre care vorbeste profesorul Helmut Ziegert. Paul Bahn crede ca “ Homo erectus ar fi putut fi acolo pentru cateva zile, timp in care nu si-ar fi adus uneltele dupa sine. Inevitabil, a acumulat atunci. Daca oamenii pesterilor nu ar fi intalnit nici o pestera , este foarte probabil ca ei sa fi recurs la construirea unor adaposturi de sezon. Aceasta nu inseamna insa ca acele asezaminte au fost de tip permanent.”

Homo erectus a fost recunoscut prima data ca specie, la sfarsitul secolului IX. Acesta a trait acum 1.600.000 de ani in urma, ultimul fiind atestat cu 200.000 de ani inainte de era noastra . Au fost descoperite urme care atesta existenta lui Homo erectus in principal in Africa, Asia si in anumite parti ale Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.