Ucraina intentioneaza sa-si apere consecvent interesele nationale de pe Dunare si din Marea Neagra. in special, Kiev detine pozitii foarte puternice in problema statutului Insulei serpilor si a platoului continental, dar aflat acum in dezbaterea Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Afirmatia apartine sefului diplomatiei ucrainene, Arsenie Iateniuk .
Aflat in vizita in regiunea Odessa si comentand situatia privind canalul Dunare - Marea Negra, ruta de nevigatie construita de bratul Bistroe, ministrul a subliniat ca "orice tentativa a Romaniei de a interzice exploatarea lui sunt lipsite de perspective. Daca exista probleme ecologice, trebuie gasite modalitati de rezolvare, dar in niciun caz canalul nu trebuie inchis", a estimat Iateniuk. "Ucraina va lupta pentru propriile ei interese economice. Sunt probleme - le vom solutiona pe calea dialogului. Suntem dispusi chiar sa finantam monitarizarea situatiei de pe Dunarea inferioara", a adaugat seful diplomatiei de la Kiev. Dupa cum nota, in context, presa ucraineana, "din aprilie anul curent, de cand canalul Bistroe si-a reluat activitatea, in regim experiemental, e adevarat, el a fost traversat de peste 100 de nave. Iar cele trei canale romanesti, doar de 100". Conducerea de la Bucuresti, preciza publicatia electronica Proua.com, "sustine ca traseul ucrainean pe Bistroe are o influenta nefasta asupra mediului inconjurator din Romania".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.