Raportul privind inchisorile secrete CIA din Europa poate deveni document oficial creand probleme tarilor acuzate, printre care si Romania

Miercuri dimineata, incepand cu ora 10 (ora de la Strasbourg), in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, va incepe dezbaterea celui de-al doilea raport elaborat de senatorul elvetian Dick Marty privind "Detentiile secrete si transferurile ilegale de detinuti care implica state membre ale Consiliului Europei". O dezbatere care poate fi urmarita in direct pe pagina http://assembly.coe.int, acolo unde va fi transmisa, incepand cu ora 13 si conferinta de presa a lui Dick Marty.

Raportul Marty, document oficial

Implicatiile votului sunt enorme. In cazul respingerii sale, textul poate fi considerat drept un episod trist si va fi trimis, cu un oftat de usurare din partea multora, spre cel mai incapator cos de gunoi disponibil. Daca insa el va fi votat (asa cum sustin deja cu absoluta convingere unele dintre sursele contactate la Strasbourg) se va deschide un nou episod al bataliei care are multi actori si se desfasoara simultan pe mai multe planuri si pe mai multe continente.

Sa speram ca nu asa vor sta lucrurile, dar, daca da, ce se va intampla cu Raportul Dick Marty? Va deveni document oficial al Consiliului Europei si ca atare va fi preluat de comisia speciala a Parlamentului European (asa numita "Comisie Fava"), asta in cazul in care europarlamentarii nu vor decide cumva sa amplifice zona de lucru, numind o noua comisie, cu mai multi membri si cu mai multe competente. In paralel, s-ar putea crea o situatie extrem de inconfortabila pentru Comisia Europeana, mai precis pentru comisarul Frattini, obligat acum sa preia analiza lui Marty si sa actioneze in consecinta. Adica sa se tina eventual de cuvant si sa ceara luarea de masuri dure impotriva statelor gasite vinovate, masuri care sa mearga, asa cum sublinia atat el, cat si presedintele Barroso, pana la ridicarea dreptului de vot pentru tarile respective.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.