Presedintele Romaniei la Consiliul Drepturilor Omului (UNHRC – organizatie a ONU cu sediul la Geneva) a inceput cum nu se mai poate mai prost, pentru ca organismul e criticat din toate partile, inclusiv de Washington si Berlin, la fel ca defuncta Comisie a Drepturilor Omului pe care o inlocuieste.

Fara ca diplomatia romana sa aiba vreo vina, ba dimpotriva - castigarea, la 18 iunie, a presedintiei pe un an a UNHRC e chiar un succes - mandatul la conducerea organizatiei se anunta a fi cu mari batai de cap.

Potrivit AFP, presedintia germana a UE a criticat, joi, faptul ca intre primele decizii ale UNHRC se numara incetarea anchetelor privind incalcarea drepturilor omului din Belarus si Cuba, tari ale caror regimuri politice reprezinta un subiect constant de ingrijorare pentru UE.

Potrivit ambasadorului Doru Costea, care reprezinta Romania in cadrul UNHRC, "pozitia exprimata de presedintia germana e impartasita si de Romania. De altfel, UE are o pozitie comuna fata de constructia institutionala a UNHRC".

Dar, in ciuda nemultumirilor Romaniei fata de stucturarea organismului, "credem ca acesta trebuie sa functioneze si modul in care vom sti sa-l folosim va fi demonstrat in perioada urmatoare", ne-a declarat Doru Costea.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.