Diplomatii prezenti la reuniunea la varf a Uniunii Europene vorbesc de progrese pe calea ajungerii la un acord pe tema viitorului lucarii deciziilor in UE.

Cancelarul Germaniei, Angela Mekel, care detine presedintia Uniunii, a avut intrevederi separate cu liderii Marii Britanii, Poloniei, Olandei si Cehiei, in tentativa depasirii dificultatilor in negocierea noului tratat de functionare a Uniunii Europene.Polonia se opune schimbarii modului de votare in Consiliul de ministri, spunand ca ar spori prea mult influemta Germaniei, tara cu cea mai mare populatie din UE.

Pe de alta parte, Marea Britanie nu vrea sa renunte, printre altele, la dreptul de veto in privinta cooperarii judiciare si politienesti sau la suveranitatea in politica externa.Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a incercat sa se arate optimist in legatura cu rezultatul discutiilor.

"Ajungerea la o intelegere e posibila. Va fi cu siguranta dificil, iar negocierile vor fi foarte dure. Sunt in discutie chestiuni foarte serioase dar cred ca se poate ajunge la un acord. Cred ca vom avea un rezultat care sa dea un nou avant capacitatii Uniunii Europene de a actiona", a spus Jose Manuel Barroso.Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, la Bruxelles, ca "este foarte greu de spus ce sanse sunt pentru atingerea unui acord, pentru ca polonezii mi s-au parut foarte rigizi."

Cu privire la discutiile care au avut loc joi seara, premierul Tariceanu a spus ca statele membre au incercat sa inlature temerile Poloniei cu privire la sistemul de vot din Consiliu:"S-a subliniat ca niciodata, la nivelul UE, deciziile importante nu au fost introduse prin vointa unora impotriva unei minoritati, pentru ca spiritul european este unul de solidaritate, de conlucrare. Prin urmare, s-a incercat ca Poloniei sa i se inlature temerile pe care le manifesta, pentru a scoate situatia din impas."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.