Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, s-a declarat profund intristat, si ca german, si ca european, de declaratiile unor lideri polonezi asupra consecintelor Celui de-al doilea razboi mondial privind demografia poloneza.
Intr-un interviu la radioul public, premierul Jaroslaw Kaczynski a declarat, recent, ca fara razboiul 'din 1939-1945, Polonia ar fi astazi o tara de 66 de milioane de locuitori'. 'Asemenea declaratii ma intristeaza si nu mai trebuie proferate' in secolul XXI, 'imi face rau' ca aceasta dezbatere sa fie folosita pentru argumente contra capacitatii de functionare a Europei, a subliniat Pottering intr-o conferinta de presa, respingand orice legatura intre cele doua chestiuni. 'Exista o anumita iritare' provocata de partea germana fata de Polonia, dar 'toate guvernele germane au aratat o bunavointa incredibila' fata de aceasta tara dupa 1989, anul caderii Cortinei de Fier, a reamintit Pottering. Acesta a mai afirmat, in fata sefilor de state si guverne reuniti la Bruxelles, ca Parlamentul European poate accepta un Tratat simplificat, dar nu unul golit de substanta. El a aratat ca PE insista sa se pastreze principiul care consacra faptul ca legea europeana primeaza si faptul ca UE trebuie sa i se confere personalitate juridica. De asemenea, carta drepturilor fundamentale trebuie sa aiba caracter obligatoriu.

Presedintele legislativului european a afirmat totodata ca, in lipsa unei reformari a actualului Tratat al UE, institutia pe care o reprezinta nu va mai sustine aderarea la Uniune a nici-unui nou membru cu exceptia Croatiei. Apropo-ul era la Ucraina, pentru aderarea careia pledeaza Polonia vecina. Pottering a amintit Varsoviei ca invoca solidaritatea europeana in disputa ei cu Rusia, dar o ignora cand vine vorba de tratatul constitutional, si a exprimat dezamagirea legislativului european fata de ideea eliminarii din Tratat a steagului si imnului Uniunii Europene, elemente care 'simbolizeaza unitatea Europei'.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.