Presedintia germana i-a avertizat pe participantii la summit ca negocierile privind tratatul constitutional s-ar putea prelungi peste programul anuntat

Summitul UE a inceput ieri, tema discutiilor fiind una singura: reformarea institutiilor uniunii, prin semnarea unui tratat care sa preia parti din esuata Constitutie.

Unii dintre liderii UE au declarat ca s-au inarmat cu rabdare si camasi suficiente pentru mai multe zile de negociere, desi intalnirea este programata sa se incheie astazi. Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Obiectivul delegatiei romane este ca tratatul de amendare sa nu afecteze major cele convenite prin Tratatul Constitutional pe care Romania l-a semnat", a declarat seful statului. Presedintele a precizat, la plecarea spre Bruxelles, ca tratatul va rezulta din amendarea altor trei tratate: Tratatul de instituire a Comunitatii Europene semnat la Roma, Tratatul de la Maastricht, din 1992, si Euratom, din 1957. Proiectul realizat de Germania propune ca noul document sa se numeasca "Tratatul de reforma". Textul acestuia renunta la instituirea unui post de ministru de externe si da tarilor membre posibilitatea sa opteze pentru a nu aplica politicile UE in domeniile securitatii si legii penale. Cele mai mari obstacole in calea unui acord le ridica Polonia si Marea Britanie. Polonia contesta sistemul de vot, iar Marea Britanie priveste cu neincredere Carta drepturilor fundamentale. Londra se teme ca ea va permite Curtii Europene sa ia decizii care nu ar fi in acord cu legea britanica a muncii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.