De la inceputul anului, peste 1.300 de persoane au fost ucise in confruntarile dintre cartelurile rivale ale stupefiantelor
Statul federal Mexic traverseaza una dintre cele mai turbulente perioade din cauza rafuielilor dintre traficantii de droguri, sub ochii unui guvern incapabil sa faca fata valului crescut de violenta.

De la inceputul anului au murit peste 1.300 de persoane (dintre care 100 de politisti), dar cifrele oferite de mass-media sunt considerabil mai mari. Acest bilant sumbru reprezinta un esec pentru presedintele Felipe Calderon, care, la sfarsitul anului trecut, promisese o reactie hotarata si bine organizata impotriva cartelurilor ce cauta sa isi impuna monopolul pe piata narcoticelor. Fostul presedinte, Vicente Fox, a incercat sa franeze violenta punand in practica asa-numitul plan "Mexico Seguro", prin care armata a fost implicata in acest conflict, mii de militari si politisti fiind trimisi in punctele strategice ale tarii. Calderon a adoptat aceeasi tactica, dar rezultatele au fost si mai slabe decat pe vremea lui Fox. Mai mult, purtatorul de cuvant al inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile omului din Mexic, Amerigo Incalcaterra, si-a exprimat public dubiile referitoare la folosirea armatei in acest tip de operatiuni civile. Pentru actualul guvern mexican, intensificarea conflictelor este cauzata de reorganizarea retelelor de traficanti, care ar fi avut de suferit de pe urma scaderii consumului de cocaina in Statele Unite.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.