Lupta impotriva insurgentilor irakieni va mai dura „cel putin noua sau zece ani”, considera generalul David Petraeus, comandantul numit de George W. Bush in Irak acum sase luni cu speranta ca va intoarce soarta razboiului si il va ajuta sa tempereze nemultumirile congresmanilor ce au votat retragerea pana in martie anul viitor.
Desi a respins prin veto vointa Congresului, Bush spera ca Petraeus (singurul voluntar gasit pentru misiunea "sinucigasa" de a dovedi lumii ca razboiul se mai poate castiga) va avea rezultate rapide.

Or, cu cateva zile inainte de a remite Casei Albe un raport privind implementarea noii strategii de dupa suplimentarea cu 21.500 a contingentului din Irak, Petraeus recunostea pentru Fox News ca "provocarile uriase nu vor fi rezolvate intr-un an, nici in doi ani". Democratii din Congres se tem deja ca Petraeus va "cosmetiza" raportul pentru a nu fi atat de defavorabil administratiei Bush pe cat se arata situatia din teren, dar generalul a promis ca va fi sincer. Prin urmare, el trebuie sa recunoasca doar ca 10.000 de oameni din subordinea lui se afla intr-o plina operatiune de vanare a teroristilor al-Qaida, dar care nu are niciun fel de influenta benefica asupra razboiului civil dintre siiti si sunniti. Pe de o parte, militarii americani au curatat Bagdadul de teroristi si incearca acum sa-i provoace la lupta deschisa pe insurgentii izgoniti din capitala si din provincia Anbar. Locul confruntarii e provincia Diyala (la nord-est de Bagdad), iar analistii militari asteapta sa vada daca Petraeus va comite aceleasi erori ca ale predecesorilor sai si pe care le-a incriminat in propriile lucrari despre teoria razboiului impotriva miscarilor insurgente. Daca trupele sale nu au izolat bine provincia, principalii lideri al-Qaida din Irak vor scapa iarasi ca printre degete, reluand lupta in alte parti ale tarii.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.