Azi a inceput la Bruxelles, summit-ul Liderilor celor 27 de state ale UE, care se anunta foarte agitat cu Polonia, Olanda si Marea Britanie impotriva 'Tratatului simplificat', sustinut in special de Franta si Germania.
Cu o zi inainte de intalnire, presedintia germana a trimis o circulara de 11 pagini in care scria ca blocul vrea sa intocmeasca un 'Tratat reformat', care va consta in Tratatul UE amendat si Tratatul Comunitatii Europene, informeaza EUObserver. Germania a facut o concesie Poloniei, mentionand in propunerea facuta cererea Varsoviei de a dezbate sistemul de vot. Acest document a fost scris ca urmare a convorbirilor pe care oficialii UE le-au avut marti seara. Conform surselor prezente la discutii, participantii au fost de acord cu faptul ca tratatul pentru reforma va evita termeni cum sunt 'constitutie' sau 'ministru de externe', sunt inca mari divergente referitoare la problemele de fond din tratat. Intalnirea celor 27 de echipe de negociatori a aratat ca exista 6 mari probleme in privinta carora nu au cazut de acord: Carta Drepturilor Fundamentale, intaietatea legii UE fata de cea a statelor nationale, transferul puterii intre UE si statele membre, politica de securitate comuna, rolul parlamentelor nationale si sistemul de vot. In pofida incercarii cancelarului german de a-l convinge pe presedintele Lech Kacyznksi, Polonia pare pregatita sa isi exercite dreptul de veto in privinta acordului crucial de la summitul UE. Polonia nu este de acord cu sistemul 'dublei majoritati' prevazut in tratatul UE.

Varsovia cere inlocuirea sistemului de luare a deciziilor in Consiliul European, care aloca voturi statelor membre proportional cu populatia acestora, cu un sistem bazat pe 'radacina patrata', care ar creste numarul de voturi ale Polonei in raport cu vecinii sai mai populati, cum ar fi Germania si Franta. Primul ministru polonez, Jaroslaw Kaczynski a spus ca Varsovia urmareste sa obtina un procentaj mai bun de vot si ca acest lucru nu este negociabil. 'Nu exista niciun plan B', a subliniat el. Negociatorul polonez, Marek Cichocki a spus ca tara sa este deschisa sa discute despre formule variate prin care se poate obtine un mai bun echilibru in sistemul de vot, dar ca nu va renunta. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Strasbourg, ca mesajul pe care il va transmite sefilor de state si guverne ai tarilor UE la summit-ul din 21-22 iunie va fi: 'Va rog nu subminati progresele pe care le-am inregistrat pana acum. Avem ocazia de a ajunge la o adevarata intelegere!'. El a afirmat, totodata, ca nu se poate accepta ca regula principiul 'opt-out' (clauza in virtutea careia un stat membru poate sa nu aplice in ceea ce il priveste anumite prevederi din legislatia comunitara in unele domenii, sustinuta indeosebi de Marea Britanie), ci doar ca o solutie de ultima instanta. 'Daca nu ne vom intelege, toata lumea va pierde. Daca ajungem la o intelegere, toata lumea are sansa de a castiga', a conchis presedintele Comisiei Europene.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.