Parlamentul European a respins marti o propunere a producatorilor traditionali de vodca - Polonia, Finlanda, Estonia sau Suedia - care doreau impunerea unor restrictii in ceea ce priveste definitia legala a acestui produs.

Reclamantii spuneau ca se poate numi "vodca" doar acel alcool obtinut din cartofi sau cereale. Parlamentul a decis insa ca Marea Britanie, Spania sau Franta pot produce vodca si din coji de struguri sau sfecla de zahar.Votul de marti a reprezentat o manifestare a diferentelor culturale dintre statele nordice ale Uniunii Europene, cu o veche traditie in productia de vodca, si restul tarilor comunitare.Polonia, Finlanda sau tarile baltice doreau impunerea unei definitii mai restrictive si solicitau acelasi nivel de protectie ca si producatorii de sampanie sau coniac.

Argumente

Insa tari precum Marea Britanie, Franta sau Germania s-au opus initiativei statelor nordice. Ele produc circa o treime din cantitatea totala distilata in Uniunea Europeana, insa folosesc alte materii prime, cum ar fi strugurii, citricele sau sfecla de zahar.In final, campania pentru puritate a polonezilor n-a avut succes. Pe viitor, pe sticle va trebui sa fie mentionat doar daca vodca e facuta din altceva in afara de cartofi sau cereale. insa nu s-a specificat nici macar o dimensiune minima a indicatiilor de pe etichetele sticlelor de vodca.

Tarile intrate mai nou pe piata vodcii spun ca restrictiile ar fi generat protectionism si i-ar fi fortat pe producatorii britanici sau germani sa vanda sub apelativul neatractiv "alcool distilat alb".Piata globala de vodca ramane una profitabila si competitiva. Se produc cam 4,5 miliarde de litri pe an, din care jumatate sunt consumati in Rusia.Excesul de vodca duce la moartea a mii de oameni pe an. in plus, produsul este falsificat in diverse feluri, folosindu-se combinatii nocive care includ antigel, after shave sau tincturi medicinale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.