Participantii la summitul Uniunii Europene, care incepe miine, vor purta negocieri dure pe tema Tratatului European.
Liderii celor 27 de state comunitare se vor intruni joi si vineri, la Bruxelles, pentru a discuta prevederile noului Tratat Unic European. Actul este un document simplificat, menit sa inlocuiasca Constitutia UE, respinsa in vara anului 2005. Ministrii de Externe ai statelor membre s-au intilnit zilele acestea la Luxemburg si au aprobat un draft al Tratatului. Ei au cazut de acord sa renunte la termenul de "constitutie" si la simbolurile UE, precum steagul cu 12 stele si imnul. Au lasat insa nerezolvate aspectele cu adevarat spinoase, cum ar fi sistemul de vot sau Carta Drepturilor Fundamentale. Acestea urmeaza sa fie discutate la nivelul sefilor de stat, in timpul summitului din 21-22 iunie. Tratativele se anunta extrem de dificile si tensionate din cauza citorva "tari-problema" care refuza orice compromis.

Astfel, Polonia se opune vehement sistemului de vot propus de Tratatul European. Potrivit documentului, orice decizie ar trebui luata cu aprobarea a 50% din statele comunitare si a 65% din populatia UE. Autoritatile de la Varsovia spun insa ca acest sistem favorizeaza tarile mari, in detrimentul celor mici si mijlocii. Liderii polonezi sustin o alta modalitate de vot, bazata pe radacina patrata a numarului de locuitori din fiecare stat. Conform acestui sistem, Polonia ar primi 27 de voturi in Consiliul European, cu doar doua mai putin decit Germania. Asta in conditiile in care populatia Poloniei este de 34 milioane de cetateni, iar cea a Germaniei, de 82 de milioane. In plus, Varsovia tine in sah Bruxelles-ul, cu citeva zile inainte de inceperea summitului, refuzind sa anunte din timp care dintre fratii Kaczynski va participa la intrunire - presedintele Leh sau premierul Jaroslaw. Potrivit analistilor, prim-ministrul ar fi complet neindicat pentru aceasta sarcina. El este cunoscut ca fiind dur in negocieri si dispus sa-si asume riscuri mai mari, in vreme ce seful statului e socotit mai moderat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.