Ultimele zile inaintea summitului UE din 21-22 iunie se anunta extrem de agitate: tratativele pentru deblocarea tratatului constitutional se intensifica, devin mai insistente, tonul cordial este abandonat intr-o masuta tot mai mare, controversele si frustrarile transpar tot mai clar in declaratiile de presa.

Reuniti, duminica si luni, la Luxemburg, ministrii de externe ai UE n-au reusit sa ajunga la un compromis asupra planului de discutii de la summit. Saptamana trecuta, Germania a schitat un proiect ce urmeaza sa fie discutat la Consiliul European de joi si vineri, document care - potrivit BBC - prevede inlocuirea mult-disputatei Constitutii Europene cu un tratat simplificat, a carui adoptare va urma aceleasi procedee ca si in cazul celorlalte tratate europene (evitandu-se referendumurile care au dus la respingerea Constitutiei).

In viziunea germana, noul tratat ar pastra "spiritul" integrator al defunctei Constitutii, definind Uniunea Europeana ca pe o structura unica din punct de vedere legal (prezenta in organizatiile internationale ca o singura entitate) si ar stipula ca legile europene prevaleaza asupra legilor locale.

O serie de alte chestiuni ramase in suspensie ar fi prevazute sa fie discutate cu alte ocazii, dupa ce principiile de baza ale tratatului simplificat vor fi fost adoptate la Bruxelles, mai specifica planul german. Printre acestea figureaza adoptarea (sau nu) a simbolurilor europene (steag, imn etc), adoptarea sau nu a chartei europene a drepturilor omului, delimitarea clara a competentelor intre Uniunea Europeana si statele membre si modul in care ar putea functiona o politica externa europeana coerenta.

Planul german starneste deja multe discutii in contradictoriu si are toate sansele sa fie dezbatut cu pasiune la summitul de joi si vineri. Cea mai intens negociata problema este aceea a sistemului de vot in uniunea extinsa la 27 de membri.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.