Alerta maxima la Pentagon. Doua centre de sortare a corespondentei au fost inchise luni, dupa ce senzorii de identificare a substantelor periculoase au detectat urme de Antrax in mai multe plicuri. Aproximativ 300 de angajati care au intrat in contact cu scrisorile au fost imediat izolati si supusi unor teste medicale. Analizele nu au depistat nici o persoana infectata, insa doctorii au decis sa le administreze, preventiv, tratament antibiotic.

Pentagonul, pus pe jar

Primul incident a avut loc la Centrul General de Sortare a Corespondentei din cadrul Pentagonului (RDF), care este situat in imediata vecinatate a cladirii principale. Mai multe alarme din incapere s-au declansat luni, la ora locala 10.30, anuntand prezenta unor urme de Antrax intr-unul din plicuri. Intreaga cladire a fost imediat inchisa, iar cei 175 de angajati au fost izolati. Ei vor ramane in carantina, pana la incheierea cercetarilor. Scrisoarea care a declansat senzorii a fost supusa unor teste, fara a se depista insa nici o bacterie periculoasa. Totusi, plicul buclucas a fost trimis la un centru de cercetare al Armatei, pentru analize mai amanuntite. Rezultatele investigatiilor vor fi cunoscute in urmatoarele zile.

Cea de-a doua alarma a fost declansata la un alt centru de primire si sortare a corespondentei, situat la cateva sute de metri distanta de Pentagon. Si aici, procedura a fost aceeasi: cei 100 de angajati au fost izolati si supusi testelor medicale, iar plicul suspect a fost trimis unui centru de cercetare, pentru analize de laborator. Nici de aceasta data bacteria ucigasa nu a fost detectata in timpul testelor.

Masuri draconice de securitate

Antraxul este o bacterie extrem de periculoasa, ce poate fi folosita si ca arma biologica. Acesta se raspandeste prin aer sau prin contact direct cu pielea si provoaca grave afectiuni respiratorii celui infectat. Primele scrisori cu Antrax au aparut in octombrie 2001, cand, mai multe institutii media din Florida si cativa oficiali din Washington au primit plicuri infectate. Cinci persoane au murit atunci, din cauza bacteriei, iar alte 17 au fost internate in spital. Doi ani mai tarziu, Antraxul a fost inlocuit cu ricina. In octombrie 2003, Departamentul de Transporturi din cadrul Casei Albe a primit mai multe scrisori care contineau periculoasa substanta.

In urma acestor episoade, oficialii americani au decis sa ia masuri draconice de securitate, pentru a preveni astfel de atacuri. Specialistii spun ca masurile de precautie luate impotriva unor eventuale atentate biologice sunt foarte eficiente. Ei cred ca posibilitatea ca un terorist sa introduca bacterii periculoase in incinta institutiilor publice prin intermediul scrisorilor, este foarte mica. Toate centrele de sortare a corespondentei au instalat senzori de detectare a bacteriilor si substantelor toxice. In plus, inainte de a intra in aceste centre, toate scrisorile sunt iradiate, astfel ca orice microorganism introdus in plic moare inainte de a ajunge la destinatie


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.