Intr-un studiu global al unei firme internationale de consultanta, capitala Rusiei, Moscova, continua sa ocupe prima pozitie in lume in ceea ce priveste costul vietii cotidiene.

Pe a doua pozitie a clasamentului urca Londra, urmata de orasele asiatice. Costul vietii e insa in scadere insa in Statele Unite, pe fondul unei valori scazute a dolarului in raport cu alte valute.Agentia Mercer Human Resource a incercat sa ofere corporatiilor un studiu exhaustiv asupra costurilor la care trebuie sa se astepte daca trimit angajati in alte zone ale lumii. Expertii au comparat preturile a doua sute de produse si servicii, in 143 de orase de pe sase continente.

Moscova ocupa prima pozitie a clasamentului pentru al doilea an consecutiv, pe fondul aprecierii rublei in raport cu dolarul si a costului extrem de ridicat al chiriilor. Daca o cafea scumpa la Moscova poate costa cinci euro, in Buenos Aires aceeasi cafea nu depaseste 1,5 euro.Londra a urcat pe locul doi in clasament tot din cauza valorii ridicate a lirei sterline in raport cu dolarul si a dificultatii cu care se gasesc locuinte de inchiriat.

Orasele asiatice Seul, Tokio si Hong Kong se afla si ele in top 5. Un apartament cu trei camere, de lux, la Tokio, costa aproape 3 mii de euro pe luna. Prin comparatie, la Johannesburg, in Africa de Sud, un apartament similar se inchiriaza cu doar 6 sute de euro pe luna.In intreaga Europa, valoarea ridicata a euro a impins in sus costul vietii, in special in tari precum Germania si Spania.

Cel mai scump oras din Orientul Mijlociu ramane Tel Aviv, in Isrel. in Africa, orasul cel mai costisitor este Douala, din Camerun, cotat de altfel pe pozitia 24 in clasamentul mondial.In ceea ce priveste America de Nord, metropolele principale au iesit din top 10. Cel mai scump oras american este New York, aflat pe locul 15 in lume.In America de Sud, cele mai costisitoare orase sunt Sao Paulo si Rio de Janeiro, in Brazilia, insa ambele au pierdut cate 20 de locuri in clasament.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.