Oamenii de stiinta britanici sustin ca exista viata dincolo de Pamint si sint hotariti sa o caute in cele mai indepartate unghere ale Universului.

Forme de viata extraterestre inteligente exista aproape sigur pe planete aflate dupa sistemul solar, sustine o echipa de astronomi englezi. Cercetatorii sint convinsi ca primele semne de viata extraterestra primitiva, oferite de microbi si de vegetatie, vor iesi la iveala in zece ani, iar dovezi mai substantiale vor fi gasite in viitoare misiuni spatiale, informeaza "The Guardian".

Experti adunati de la universitati si institute de cercetare de prima mina din Marea Britanie s-au intilnit, in urma cu doua saptamini, la Londra la apelul ministrului stiintei, Malcolm Wicks. Motivul a fost prezentarea ultimelor progrese privind capacitatea planetelor indepartate de a adaposti viata. Noi posibilitati tehnologice aflate la indemina astronomilor le permit acestora sa monitorizeze planete asemanatoare globului pamintesc, care graviteaza in jurul unor stele aflate la mare distanta, sporind sansele depistarii extraterestrilor. Analizind lumina reflectata, se poate vedea daca una dintre ele gazduieste vegetatie sau o atmosfera prielnica respiratiei.

"In urma cu 20 de ani aveam doar un sistem solar de studiat si acela este cel in care traim acum. Dar de atunci am asistat la o explozie a numarului de planete detectate in afara sistemului nostru solar", spune profesorul Keith Mason, director executiv al Consiliului pentru Stiinta si Tehnologie si fost sef al catedrei de fizica spatiala de la Universitatea din Londra. Au fost depistate aproape 200 de planete care orbiteaza in jurul altor astre decit Soarele. Anul acesta, oamenii de stiinta au anuntat descoperirea unui "al doilea Pamint", o planeta calduroasa si stincoasa care se roteste in jurul stelei Gliese 581 si care se afla la 20 de ani-lumina distanta, in constelatia Libra. Studiile au hotarit in mod decisiv ca temperatura de pe suprafata noii Terra este in stare sa intretina apa lichida, considerata a fi o premisa a vietii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.