Francezii s-au prezentat ieri la urne, in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative. Peste 44 de milioane de cetateni erau asteptati la vot ca sa desemneze componenta Adunarii Nationale.

Sondajele indica o victorie zdrobitoare a Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) - partidul de centru-dreapta, condus de presedintele Nicolas Sarkozy. Potrivit estimarilor, formatiunea ar putea obtine peste 400 din cele 577 de locuri disponibile in Adunarea Nationala. Un astfel de rezultat ar reprezenta cea mai vasta majoritate parlamentara obtinuta de un partid francez, in ultima jumatate de secol. Rezultatele finale ale alegerilor sint asteptate in cursul zilei de astazi.

Daca previziunile se adeveresc, Nicolas Sarkozy va beneficia de o sustinere fara precedent in legislativ. Acest fapt va facilita planurile sale de reforma radicala, anuntate in campania electorala prezidentiala. El a promis ca va acorda mai multa autonomie universitatilor, va cere pedepse mai drastice pentru infractori, va inaspri legile imigratiei, va reduce impozitele si va relaxa legislatia in domeniul muncii.

Primele masuri fiscale luate de noul guvern de la Paris au fost insa nepopulare. Executivul condus de François Fillon a anuntat, saptamina trecuta, ca vrea sa majoreze TVA de la 19,5 la 24%. Potrivit unui sondaj realizat de curind, peste 60% dintre cetateni se opun acestei masuri.

Anuntul a redus usor popularitatea lui Nicolas Sarkozy si a partidului sau. Iar contracandidatii politici au profitat de moment si au cerut electoratului sa voteze impotriva guvernarii. In plus, reprezentanta socialistilor, Ségolène Royal, a solicitat cetatenilor sa nu sprijine UMP in alegeri, deoarece i-ar oferi presedintelui prea multa putere.

In primul tur de scrutin, Uniunea pentru o Miscare Populara a obtinut 42% din sufragii, iar 99 dintre candidatii sai au fost alesi, fara probleme, in legislativ. Socialistii au primit doar 28 de procente din voturi si un singur parlamentar a fost desemnat din primul tur. (Candidatii aveau nevoie de 50% plus unu din voturi ca sa fie alesi.) Formatiunea spera sa recistige ceva teren prin votul de ieri, insa sansele de redresare sint extrem de mici. In ultimele saptamini, Partidul Socialist a fost sfisiat de o lupta interna intre Ségolène Royal si liderul formatiunii, François Hollande. Acest razboi a afectat grav popularitatea partidului si sansele sale la legislative. Nici formatiunile mici nu stau mai bine. Miscarea Democratica, a lui François Bayrou, se indreapta spre un esec rasunator - estimarile arata ca va obtine doar citeva locuri in parlament. La rindul sau, partidul de extrema dreapta al lui Jean-Marie Le Pen ar putea rata intrarea in legislativ din cauza procentajelor extrem de scazute. Unii europarlamentari se arata ingrijorati de avintul pe care UMP pare sa il ia in sondaje.