Presedintele Putin, care va trebui sa se retraga anul viitor dupa opt ani in fruntea Rusiei, ar putea numi un candidat surpriza, informeaza agentia RIA Novosti, citand o sursa de la Kremlin.
Putin este foarte popular dupa cei sapte ani de guvernare in care Rusia a prezentat o crestere economica sustinuta, scrie Reuters. Apropiata lui plecare de la putere starneste ingrijorare in patria sa si in strainatate, referitoare la stabilitatea politica a Rusiei si consecintele acesteia in afara granitelor. Sprijinul lui Putin poate fi decisiv pentru candidatii la alegerile din martie 2008. Presedintele nu isi va face publica opinia decat in decembrie, la inceputul campaniei electorale. In acest moment, analistii ii considera favoriti pe cei doi apropiati colaboratori ai lui Putin, ministrul apararii Sergei Ivanov si vicepremierul Dmitri Medvedev. 'Oamenii vorbesc despre acestia ca doi potentiali candidati, dar presedintele poate veni cu o surpriza', a declarat Igor Shuvalov la Washington, joi seara, unde se afla pentru a pregati vizita lui Putin in SUA de la 1 iulie.

In ciuda presiunii pe care o fac aliatii sai, Putin a respins propunerea de a schimba constitutia Rusiei pentru a putea candida pentru al treilea mandat de patru ani, dar a facut declaratii in favoarea maririi duratei mandatului la cinci sau sapte ani pentru viitorii presedinti. Shuvalov a declarat ca Putin spune ca 'va parasi postul in mod sigur'. Suvalov a mai spus ca Putin nu vrea sa fie comparat cu alti lideri ex-sovietici care au modificat constitutia pentru a ramane la putere. Totusi, presedintele rus va ramane activ politic, dar nu a indicat inca ce rol va juca. Comentatorii spun ca va candida din nou pentru presedintie in 2012, lucru permis de constitutia Rusiei. Putin a fost acuzat de adversary ca intimideaza opozitia, prin faptul ca a sugerat ca isi va alege un succesor. 'Urmatorul presedinte va fi mai degraba ales prin alegeri libere si democratice, decat ales de catre autoritati', a mai declarat Suvalov.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.