Gruparea islamista Hamas a preluat controlul asupra intregului teritoriu al Fasiei Gaza, dupa ce militantii gruparii au ocupat si ultimele puncte vitale detinute de formatiunea rivala, Fatah.

In urma luptelor, se pare ca mai multi lideri militari ai Fatah au fost capturati.Intre timp, comunitatea internationala incearca sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea crizei.

Potrivit presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, membru al Fatah, guvernul a fost suspendat, iar Gaza se afla in stare de urgenta."Am decretat urmatoarele" - a sunat mesajul liderului palestinian, citit de secretarul general Tayib Abd-al Rahim - "toate teritoriile palestiniene aflate in jurisdictia Autoritatii Nationale se afla in stare de urgenta din cauza actiunilor militare si a crimelor de razboi comise in Fasia Gaza".Insa anuntul presedintelui Abbas a fost sfidat de premierul Ismail Haniyeh, membru al Hamas, care a spus ca va mentine unitatea administrativa si va impune legea si ordinea in zona."Guvernul actual va continua sa-si indeplineasca sarcinile in cel mai bun mod cu putinta, si nu va renunta la responsabilitatile sale morale fata de poporul palestinian", a declarat primul ministru.

Astfel ca Palestina este acum impartita in doua.Hamas detine controlul in Fasia Gaza, iar Fatah in Cisiordania.Consilierul presedintelui Abbas, Ma'en Erekat, a acuzat Hamas ca submineaza Constitutia si autoritatea palestiniana.El a mai spus ca actiunile acestei grupari nu vor imbunatati situatia din zona.

"Care este planul Hamas? Sa presupunem ca vor controla Fasia Gaza. Face acest lucru parte dintr-un plan politic sau regional? Ce se va intampla pe viitor? Nu cred ca Hamas spera ca situatia sa se rezolve ca urmare a actiunilor armate indreptate impotriva Autoritatii Palestiniene si a gruparii Fatah", a spus consilierul prezidential.

Luptele s-au oprit pe moment

Imediat dupa ce Hamas a preluat controlul in Gaza, luptele au incetat temporar.Locuitorii au putut sa iasa din case, dar au trebuit sa se obisnuiasca cu gandul ca sunt permanent supravegheati, spune Taghreed el Khodary, o jurnalista palestiniana."Peste tot sunt oameni inarmati ai gruparii Hamas, care controleaza strazile din Gaza. Au ocupat deja pozitii in toate cladirile ministeriale si sunt prezenti in toate aparatele de securitate care au apartinut pana de curand formatiunii Fatah".

Statele Unite il sprijina pe presedintele Abbas

Intre timp, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana incearca sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea crizei.Secretarul de stat american, Condoleeza Rice si-a exprimat sprijinul pentru liderul palestinian."Presedintele Abbas si-a exercitat autoritatea legala ca lider al poporului palestinian. Reamintesc faptul ca a fost ales in 2005 cu o larga majoritate si il sprijinim in incercarea sa de a pune capat crizei din Palestina", a declarat doamna Rice.Sprijinul acordat de guvernul american se pare ca va fi nu doar la nivel declarativ, ci este posibila chiar o relaxare a embargoului impus in zona, astfel incat presedintele palestinian sa beneficieze si de ajutor financiar.In acest sens se preconizeaza o intalnire intre presedintele american George Bush si premierul israel.Ehud Olmert, unde s-ar putea decide deblocarea unor fonduri retinute de guvernul de la Tel-Aviv.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.