Intors dintr-o vacanta in Maroc, Jacques Chirac si-a reluat activitatea, intr-un birou aflat la o aruncatura de bat de Adunarea Nationala, pus la dispozitie de Secretariatul general al guvernului francez. Colaboratorii lui apropiati sustin ca fostul presedinte este inca foarte activ si pus pe fapte mari.

Deocamdata, cabinetul de lucru nu a fost in intregime amenajat. Obiectele de arta si portretul lui Georges Pompidou nu si-au gasit inca locul in noul birou, aflat pe Rue de Lille, in apropierea sediului RPR (Rassemblement pour la Republique), partidul creat chiar la initiativa lui Chirac, in decembrie 1976. Biroul este situat intr-o cladire veche, apartinand Fundatiei Grancher, si se afla la cinci minute distanta de Adunarea Nationala.

Ce face un fost presedinte

Prerogativele unui fost presedinte francez au fost stabilite inca din 1985, intr-o scrisoare pe care premierul de atunci, Laurent Fabius, i-a trimis-o lui Valery Giscard d’Estaing. Potrivit cadrului de actiune prevazut pentru fostii sefi de stat, acestia au dreptul sa aiba mai multi colaboratori, a caror sustinere financiara este preluata in exclusivitate de stat. Echipa acestora este alcatuita dintr-un functionar de rang A (cel mai inalt), trei functionari de categorie nedeterminata, trei secretari si doi soferi. Bertrand Landrieu, fostul prefect al regiunii Ille-de-France, seful de cabinet al lui Chirac pe vremea primului mandat al acestuia, ii conduce actuala echipa de colaboratori.