Din cauza coruptiei, Bruxelles-ul ar putea reduce fondurile destinate Sofiei
Dupa raportul privind progresele Romaniei si Bulgariei ce va fi prezentat pe 27 iunie, Comisia Europeana va analiza daca este cazul sa recomande blocarea partiala a sumelor alocate Bulgariei. Aceasta decizie se va lua in urma unui audit privind modul in care cele doua state au creat mecanisme corespunzatoare de control financiar, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.

O sursa din Executivul european a declarat ca este posibil ca Bruxelles-ul sa aplice o pedeapsa financiara pentru a le demonstra contribuabililor europeni ca le protejeaza interesele si pentru a face presiuni asupra Sofiei de a reduce coruptia si a-si reforma administratia publica. Sursa citata a precizat insa ca o astfel de actiune este improbabila in cazul Romaniei. in functie de gravitatea situatiei, Comisia poate intarzia platile. Bulgaria va primi, in perioada 2007-2009, 4,6 miliarde de euro ajutor european, iar Romania, 11,3 miliarde de euro. Subventiile agricole sau asa-numitele fonduri structurale pentru dezvoltarea regionala ar putea fi cel mai puternic afectate. Pe de alta parte, comisarul pentru justitie si afaceri interne Franco Frattini a declarat pentru Reuters ca ambele tari au facut progrese in reformarea justitiei si lupta impotriva crimei organizate, desi raman inca probleme. Una dintre ele este durata prea mare a anchetelor si timpul care se scurge pana la aducerea inculpatilor in instanta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.