UE vrea sa supravegheze mai strins un grup international de agenti secreti care fac schimb de informatii in capitala europeana.

Uniunea Europeana incearca sa gaseasca metode de a controla mai bine activitatea agentilor secreti de la Bruxelles. Demnitarii comunitari se gindesc sa impuna o serie de norme care sa faca mai transparente ocupatiile asa-numitului grup de lucru "Clearing House". Acesta este o organizatie infiintata dupa 11 septembrie 2001, insarcinata cu descoperirea si blocarea banilor destinati finantarii terorismului. Grupul este format din reprezentanti ai mai multor state, care se intilnesc o data la sase luni pentru "schimb de informatii".

La finele intrunirilor, participantii realizeaza o lista cu persoanele suspecte, carora trebuie sa li se inghete conturile bancare. Lista e apoi inminata ambasadorilor UE, care o aproba, fara nici o dezbatere. "Clearing House" nu figureaza in inventarul oficial al grupurilor de lucru de la UE. (Grupul de lucru este o adunare a diplomatilor, care negociaza drafturi de proiecte, inainte de a fi inaintate ambasadorilor.) Din acest motiv, existenta sa stirneste o multime de intrebari si suspiciuni. Mai ales ca activitatea sa nu este controlata de nici un organism comunitar.

Ideea unei supravegheri mai atente a operatiunilor "Clearing House" a fost promovata, initial, de Danemarca. Parlamentarii de la Copenhaga au cerut, luna trecuta, infiintarea unui comitet independent care sa controleze operatiunile grupului. Membrii legislativului l-au invitat chiar pe ministrul de externe, Per Stig Moller, la mai multe sedinte, in care i-au pus intrebari referitoare la "Clearing House". O noua audiere pe aceasta tema este programata pentru astazi, la sediul parlamentului danez. Initiativa demnitarilor exercita presiune politica asupra lui Moller, insa nu il obliga, legal, sa ia nici o masura. Intrebat daca va incerca sa promoveze ideea unui comitet de control, printre ceilalti ministri de externe UE, Moller a raspuns scurt: "Nu prea cred!".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.