Desi marile orase par sa se bucure, deocamdata, de o "sanatate" infloritoare, specialistii sustin ca ele risca sa devina, in cel mult un secol, citadele-fantoma din cauza suprapopularii, a migratiei somerilor, dar si a unor factori climatici. Pe lista metropolelor pe cale de disparitie se regasesc Detroit, San Francisco si Venetia.

In clasificarea oraselor care nu vor mai exista, locul intai este detinut de capitala statului african Gambia, Banjul. Aflata pe insula St. Mary, in urmatorii 50 de ani, ea va fi "inghitita" de apele fluviului Gambia si ale Oceanului Atlantic, al caror nivel va creste considerabil din cauza schimbarilor climatice.

De asemenea, geologii sustin ca orasul este amenintat si de o lenta, dar constanta eroziune a solului. Urmeaza, paradoxal, capitala mondiala a automobilelor, orasul american Detroit. Potrivit datelor oficiale, in ultimii 50 de ani populatia s-a redus cu un sfert, ajungand la 950.000 de locuitori. somajul a crescut cu 10%, iar migratia este constanta.