Turnurile verzi au turbine de vint pe acoperis, sisteme de colectare a apei de ploaie si gradini supraetajate.

Cele mai impresionante cladiri ecologice din lume au fost analizate de site-ul ecogeek.org, care a realizat topul zece al turnurilor verzi.

Pe locul intii in clasament stau cele doua cladiri World Trade Center din Bahrain, aflate momentan in constructie. Trei elice de aproape 30 de metri, suspendate intre turnuri, vor alimenta cu 1.100 de megawati pe an cele doua constructii a cite 42 de etaje. De asemenea, forma de racheta a cladirilor va asigura un suflu mai accelerat al aerului raspindit de palete.

Al doilea zgirie-nori ecologic de pe lista Eco Geek este turnul Riul Perlei din Guangzhou, China. Desi constructia nu a fost finalizata, cladirea este conceputa astfel incit sa valorifice vintul la inaltimi foarte mari, folosind turbine eoliene interne pentru a tine lumina aprinsa in locuinte. Modelat ca o aripa imensa, turnul impinge aerul prin tunele instalate la nivelul a doua dintre cele 71 de etaje. In plus, constructia include instalatii de apa geotermala, fatade ventilate sau pisoare fara jet de apa.

Locul trei ii revine turnului Bank of America, din New York, la care inca se mai lucreaza. Pina acum, monstrul imobiliar ecologic este dotat cu sisteme de captare a apei de ploaie, pusa apoi in slujba locatarilor, iar apartamentele pe care le gazduieste au ferestre intinse de la podea pina la tavan pentru a lasa inauntru lumina naturala. Noua tehnologie bazata pe biocombustibil va produce electricitatea la finalizarea lucrarilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.