Premierul s-a dezlantuit impotriva jurnalistilor cu ocazia unui discurs tinut la fundatia Reuters, reprosand ziarelor britanice ca sacrifica acuratetea relatarilor din pricina unei concurente acerbe, in care orice redactie vrea cu orice pret sa iasa in evidenta si sa fie citata de alte mass-media.

Adevarul si echilibrul raman in urma dorintei de a avea "impact", crede Blair, plangand de mila politicienilor carora li se pun in carca vinovatii imaginare, pe care trebuie adesea sa le dezminta imediat, inainte de a fi luate drept sigure de catre public.

"Mai degraba decat a relata o stire, fie ea senzationala si controversata, noua tehnica e comentarea stirilor ca fiind cel putin la fel de importanta, daca nu mai importanta, decat stirea insasi", a sintetizat Blair metehnele presei din tara sa. in opinia lui, jurnalistii ajung sa comenteze la nesfarsit "ce ar fi vrut sa spuna de fapt" un politician decat sa-i reproduca intocmai declaratiile.

Pericolul acestei stari de lucruri ar fi acela ca "erodeaza increderea tarii in ea insasi, submineaza autoevaluarea institutiilor si, mai mult decat orice, reduce capacitatea noastra de a lua deciziile corecte".

In ciuda criticilor dure, Blair s-a recunoscut pe sine drept "complice" la scaderea standardelor profesionale ale jurnalistilor, pentru ca "a acordat o atentie nediscriminatorie curtarii, satisfacerii si convingerii mass-media", dupa ce Partidul Laburist fusese marcat de 18 ani de opozitie in care s-a confruntat cu "o ostilitate feroce a presei".

Dar presa poate rasufla usurata, pentru ca premierul nu mai are vreme (fiind asteptat sa paraseasca Downing Street 10 la sfarsitul lunii) sa-si puna in aplicare si solutia pentru imblanzirea ferocitatii presei. El ar dori reglementarea activitatii presei scrise in maniera in care e reglementat audiovizualul in fiecare tara europeana.