Noul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a respins, intr-un interviu acordat Gazeta Wyborcza, propunerea Poloniei de modificare a sistemului de vot in cadrul institutiilor europene, relateaza AFP.

"Daca ati fi o tara mica, ati avea o atitudine plina de obstinatie pentru ca ar fi in joc identitatea voastra. Dar sunteti o tara mare si sunteti obligati sa fiti alaturi de alte tari europene. O tara mare din Europa nu poate spune ca are mai putine responsabilitati si ca poate bloca.
Polonia nu poate bloca Uniunea Europeana", explica Sarkozy. Fratii Lech si Jaroslaw Kaczynski, presedintele si premierul Poloniei, anunta o pozitie radicala inaintea summit-ului din 21-22 iunie, destinat discutiilor pe tema reformarii institutiilor europene.

Varsovia cere ca votul cu majoritate calificata sa fie inlocuit cu un sistem de distribuire a voturilor extras din radacina patrata a populatiei fiecarei tari. Polonia ameninta sa blocheze negocierile daca propunerea nu este inscrisa in agenda Conferintei Interguvernamentale.
"Radacina patrata? Nu sunt de acord cu acest lucru", a declarat Sarkozy in interviul acordat Gazeta Wyborcza. Versiunea integrala a interviului va fi data publicitatii astazi, in cursul vizitei presedintelui Frantei in Polonia. "Impreuna, trebuie sa salvam Europa, pentru a iesi din impas", a insistat Sarkozy. La randul sau, Jean-Pierre Jouyet, secretar de stat francez pentru Afaceri Europene, a avertizat Polonia ca risca sa se "marginalizeze" daca va continua sa blocheze dezbaterile pe tema viitorului Tratat european.

"Continuarea blocajului este sinonima cu marginalizarea. Iata adevarata semnificatie a dialogului pe care il vom avea joi", explica Jouyet. "Nu este in interesul Poloniei sa fie marginalizata. Este clar ca Polonia are interes sa fie in centru si sa coopereze in materie de securitate energetica", subliniaza oficialul francez. De altfel, Jouyet subliniaza ca nu este posibil ca Polonia sa aiba un statut special in cadrul UE: "Polonezii stiu bine ca este extrem de dificil, daca nu chiar imposibil, sa fie redeschisa problema institutionala".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.