In urma cu aproape sase luni, cand prelua, la inceputul luni ianuarie, presedintia rotativa a Celor 27, cancelarul german Angela Merkel evidentia dintre prioritatile mandatului tarii sale identificarea unei solutii la criza constitutionala a UE.
Apropiindu-se de finalul misiunii, Merkel e in pericol de a nu-si putea onora promisiunile. Iar principalul obstacol se numeste Polonia, care a pus la indoiala toate sansele de succes ale summitului UE de saptamana viitoare. intr-o tentativa disperata de a salva Constitutia, liderii europeni s-au angajat intr-un adevarat "balet diplomatic" in jurul guvernului si presedintiei de la Varsovia. Dupa vizitele premierilor italian si suedez, a cancelarului austriac Alfrad Gusenbauer si a secretarului de stat francez pentru afaceri europene Jean-Pierre Jouyet, astazi este randul locatarului de la Palatul Elysee, Nicolas Sarkozy, sa-si puna la incercare forta de convingere. El va fi urmat la cateva ore de premierul spaniol, Jose Luis Zapatero .

La sfarsitul acestei ofensive diplomatice, seful cabinetului polonez, Jaroslaw Kaczynski, se va afla la Berlin. Ce spun analistii? Nimic. Cu zece zile inaintea Consiliului european din 21 si 22 iunie, Varsovia nu arata nici cel mai mic semnt de deschidere, in timp ce majoritatea Celor 27 spera sa ajunga, la Bruxelles, la un acord vizand liniile principale ale viitorului tratat constitutional.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.