Veteranul politicii israeliene, Shimon Peres a fost ales presedinte de catre parlamentul unicameral al tarii, Knesset.

In al doilea tur de scrutin, actualul vicepremier a primit voturile a 86 din cei 120 de deputati, dupa retragerea contracandidatilor sai din primul tur.Shimon Peres obtinuse 58 de voturi, fata de 37 ale lui Reuven Rivlin, de la Likud si 21 ale Colettei Avital, de la Partidul Muncii, care este originara din Romania.

Ambii contracandidati s-au retras si au acordat sprijinul lor lui Shimon Peres, care a depasit cu usurinta in turul doi majoritatea necesara de 61 de voturi.Shimon Peres a mai candidat la presedintie in anul 2000, cand a fost invins de Moshe Katsav, cu scorul de 63 la 57.

Presedintele ales al Israelului este cunoscut pe plan international, fiind distins cu premiul Nobel pentru pace in 1994 in semn de recunoastere a meritelor sale in negocierea unui acord de pace cu palestinienii.Dupa o viata dedicata Partidului Muncii, in 2005 el s-a alaturat premierului de atunci, Ariel Sharon, care a lansat un nou partid, Kadima.

Actualul presedinte, Moshe Katsav s-a autosuspendat in luna ianuarie, fiind investigat de politie in urma unor acuzatii de molestare sexuala.Presedintele Israelului este ales pentru un mandat de sapte ani, iar postul este onorific si non-partizan.Shimon Peres isi va prelua mandatul pe data de 15 iulie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.