Autoritatile din Irak sunt in alerta, in urma mai multor explozii care au distrus minaretele lacasului religios siit Al Askari din Samara, la nord de Bagdad. Un atac similar petrecut in februarie anul trecut a dus la declansarea unui val de violente sectare, soldat cu mii de morti.

Au aparut acum temeri ca incidentul de miercuri ar putea duce la o noua escaladare a violentelor.Imediat dupa exploziile care au distrus cele doua minarete, circulatia a fost intrerupta in Samara iar orasul a fost impanzit de trupe irakiene si americane.

In jurul orasului sunt cantonati cateva sute de soldati americani, insa acestia intra rar in localitatea ale carei locase de cult sunt protejate in general de irakieni.

La Bagdad, premierul Nouri al Maliki a avut o serie de intrevederi de urgenta cu sefii serviciilor de securitate, precum si cu lideri militari si diplomati americani. Ulterior, au fost impuse restrictii de circulatie si in capitala.In strada au fost trimise efective suplimentare ale fortelor de securitate, insa militantii siiti maniosi le-o luasera deja inainte.

Potrivit politiei, o moschee sunita din estul Bagdadului a fost incendiata.Clericul radical Moqtada al Sadr, recunoscut pentru legaturile sale cu militiile Armata lui Mahdi, a cerut trei zile de doliu si demonstratii pasnice.

El a dat vina pe ocupatia americana pentru atacul de la Samara si a facut un apel la unitate intre suniti si siiti.Cel mai important cleric siit din Irak, Aitaolahul Al sistani, a facut si el un apel la calm.

Insa astfel de apeluri s-au facut auzite si dupa atacurile de la Samara de anul trecut, iar ele nu au oprit violentele sectare.Cei 30 de parlamentari ai partidului lui Sadr si-au suspendat imediat activitatea, iar acest lucru va face ca guvernul Maliki sa aiba dificultati in a promova legi considerate vitale pentru reconcilierea nationala din Irak.Nu este clar cum au reusit atacatorii sa treaca de vigilenta fortelor care protejeaza templul Askari.

Politistii care asigurau securitatea au fost chiar ei retinuti , ca parte a investigatiei.Comandamentul armatei americane a descris atacul drept un act de disperare al celor care doresc sa incite la ura sectara.Violentele sectare si asasinatele la comanda, orchestrate de siiti, au scazut in ultimele luni la Bagdad, unde in Februarie a fost declansata o ampla operatiune de securitate.

Insa violenta a crescut in alte parti ale Irakului iar, recent, statisticile au indicat ca in capitala irakiana situatia de securitate a inceput din nou sa se deterioreze.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.