In Fasia Gaza violentele intre principalele factiuni palestiniene s-au intensificat din nou. Luptele marcheaza un nou esec al acordurilor consecutive de incetare a focului.

Cel putin 18 persoane au murit in urma reizbucnirii schimburilor de focuri, iar reprezentantii gruparii Hamas si cei ai Fatah au lansat amenintari si chiar ultimatumuri reciproce.Un consilier al presedintelui Mahmoud Abbas, Nimr Hammad, a acuzat gruparea Hamas ca incearca sa il inlature pe presedinte printr-o lovitura de stat.

"Nu e neobisnuit ca aceasta grupare sa actioneze altfel si sa foloseasca metode cum ar fi atacarea presedintelui", a spus domnul Hammad.De cealalta parte, purtatorul de cuvant al Hamas, Ghazi Hamad, a acuzat administratia prezidentiala ca prin actiunile sale inrautateste situatia.

"Pozitia presedintiei autoritatii palestiniene ar fi trebuit sa fie una pozitiva si care sa sprijine gasirea unor solutii pentru detensionarea situatiei - nu inrautatirea ei si sprijinirea doar a uneia dintre partile aflate in conflict", a spus Ghazi Hamad.

Intre timp si violentele s-au agravat semnificativ.

Membrii Hamas au anuntat ca vor ataca toate locatiile care apartin gruparii rivale, inclusiv sediul presedintiei palestiniene.Corespondentii BBC in Gaza transmit ca Hamas a declarat deja nordul regiunii drept "zona militara" si ameninta sa ucida orice membru al fortelor de securitate ale Fatah care va fi gasit aici.Se relateaza ca ar fi vorba de sute de luptatori Hamas care asediaza fortele de securitate de aici.

De celalta parte, reprezentantii presedintelui Mahmoud Abbas au acuzat Hamas ca incearca sa castige prin forta controlul asupra regiunii, iar sediul din Fasia Gaza al premierului Ismail Haniya - care e reprezentat al Hamas - a fost atacat cu mortiere.Hosam Abu Al Rup, care traieste in teritoriile autonome, a declarat la BBC ca acest nivel al violentelor parea de neimaginat in momentul in care Hamas si Fatah au cazut de acord cu formarea guvernului de uniune nationala.

In ciuda violentelor si a schimburilor dure de replici intre membrii factiunilor palestiniene, ministrul informatiilor Mustafa Barghouti - care nu este aliat nici uneia dintre cele doua principale grupari spune ca de vina ar fi o minoritate din randul palestinienilor, iar majoritatea doreste uniunea nationala si incetarea violentelor.Deocamdata, dupa cum transmit corespondentii BBC, putine locuri din Fasia Gaza sunt sigure iar luptele se poarta pana si in spitale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.