Pamanturile Asiei de Sud aluneca sub apele musonilor. Statele Unite trec prin cea mai grava seceta din anii ’30

Milioane de chinezi sufera de pe urma ploilor care cad neincetat in aproape jumatate dintre provinciile tarii. Alte alunecari de teren au loc in Bangladesh. Orasele din estul Statelor Unite au limitat deocamdata doar stropitul gradinilor, dar situatia se poate inrautati.

In sudul Asiei este sezonul musonilor, iar localnicii stiu la ce sa se astepte. De la o vreme insa, meteorologia inregistreaza tot mai dese recorduri istorice.

Chinezi, sub ape

in China, totul e urias: catastrofele, ca si capacitatea de regenerare. Ploile care cad fara incetare in provincia centrala chineza Hunan au afectat deja un milion de oameni - 160.000 de persoane au ramas fara case. in orasul Huaihua, din tinutul Jinzhou - unul dintre cele mai grav lovite -, au cazut sambata si duminica 145 mm de precipitatii. intreaga provincie este la mana raului Xiangjiang, ale carui cote au depasit cu 4,6 metri pragul de alerta - cel mai inalt nivel din ultimii 20 de ani. Rezervoarele din amonte sunt pline si ar putea revarsa si mai multa apa.

In provincia sudica Guangdong, caderile de apa au dus la alunecari de terenuri, care au afectat deja 300.000 de cetateni. Furtunile au distrus 50.000 de case si 55.000 hectare de culturi, producand pagube de sute de milioane de dolari. in Guanxi, ploaia a afectat 500.000 de oameni si a distrus sute de locuinte. in sudul Chinei, sezonul taifunurilor este abia la inceput, dar oamenii zic deja ca nu au mai trait asa ceva.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.