Dupa 18 zile petrecute in spital, papa Ioan Paul al II-lea a revenit duminica seara in Vatican. Aflat la bordul unui automobil Mercedes de culoare argintie, Suvernul Pontif a parcurs cei cativa kilometri care separa spitalul Agostino Gemelli de Cetatea Sfanta, petrecut de afectiunea multimii de credinciosi. Astfel, Sfantul Parinte a reusit sa anticipeze cu cateva zile chiar si cele mai roz previziuni: S-a refacut, a redobandit partial vocea in pofida canulei (care va fi definitiva, conform unei surse credibile): dar, cel putin, in acest mod chirurgii care au realizat trahectomia au reusit sa reduca riscurile de sufocare cauzate de evolutia bolii Parkinson.

Externarea accelerata a lui Wojtyla - semn evident al ameliorarii starii de sanatate a devenit imediat un eveniment mediatic gratie abilei regii a celor mai apropiati colaboratori ai pontifului care au reusit astfel sa obtina audienta maxima. La momentul actual, totul pare pregatit pentru ca Papa sa-si poata relua obligatiile sale cotidiene, de la celebrarile specifice Saptamanii Mari, agenda guvernului Sfantului Scaun si pana la Consistoriul din iunie. Dar, o data reintors in Vatican, Suveranul Pontif, va fi nevoit sa se confrunte cu o noua faza a pontificatului sau, mai mult sub semnul tacerii decat al cuvintelor. De neconceput, soptesc colaboratorii cei mai apropiati ai Pontifului, ideea de a mentine ritmurile anterioare interventiei chirurgicale: formula audientelor, baile de multime precum si contactul prea apropiat cu pelerinii.

In aceasta nota, Saptamana Sfanta va constitui un prim test. Ca de altfel si experienta unui apartament apostolic ultra-dotat cu aparatura medicala, para-sterilizat pentru a evita virusii si bacteriile care ar putea infecta canula.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.