Dupa primul tur al legislativelor de duminica din Franta, fortele de dreapta si-au consolidat pozitiile.
Alain Juppe crede ca larga majoritate pe care UMP, partidul presedintelui Nicolas Sarkozy, ar putea sa o obtina si dupa etapa secunda a alegerilor nu constituie o amenintare pentru pluralism. Nu toata lumea impartaseste insa acest punct de vedere. Ieri, "Le Figaro" scria, printre altele, ca votul de la sfarsitul saptamanii a trasat conturul unei Frante noi. "O tara unde geografia nu mai este ce a fost, unde demarcatia se face intre Est si Vest, dupa o verticala aproape perfecta: o mica Franta in Vest dominata aproape in totalitate de stanga si o vasta Franta in Est, cucerita la scara larga de dreapta", scria editorialistul publicatiei mentionate.

Impartita de la nord la sud, aceasta Franta noua este mai mult ca niciodata o Franta bipolara. Dominata de doua mari forte politice, Franta se va organiza de acum inainte, estima Nicolas Beytout in articolul sau, in jurul unei mari formatiuni politice de dreapta, liberala si conservatoare, care aduna laoalalta diferite scoli de gandire, si a unei mari formatiuni de stanga, socialista si social-democrata, unde sunt reunite diferite curente de gandire. O tara unde micile partide sunt reduse la simpla lor existenta. Nu, democratia nu va avea prea mult de suferit, comenta analistul, dar eficacitatea actiunii politice ar putea fi cu siguranta sporita. Pentru ca aceasta noua Franta care a inceput sa se deseneze este o Franta care vrea reforme si vrea actiune politica, explica jurnalistul de la "Le Figaro".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.