Colosul asiatic a adoptat arhitectura avangardista, a transformat muntii in orezarii, prin crearea celor mai mari terase artificiale din lume, si se extinde in desert dezvoltand „plamani biologici" contra furtunilor

Presa din intreaga lume remarca plina de interes ritmul rapid al schimbarilor care au loc in China, care creste intr-o zi cat altii in zece. Pentru cei care privesc dinafara, China este mereu o surpriza. Specialistii spun insa ca succesul de azi era previzibil. Secretul se rezuma la numai cateva cuvinte: planificarea pe doua sute de ani.

Cine calatoreste azi la Beijing va ramane placut sur prins de arhitectura indrazneat a, care schimba incet, dar sigur fata orasului milenar. Cele mai mari nume ale arhitecturii din Vest au proiectat cate ceva pentru Beijing, iar Bulevardul Chang’an, un fel de Champs-Elysees asiatic, care traverseaza metropola de la est la vest, ilustreaza perfect prefacerile edilitare care se succed intr-un ritm ametitor. Autoritatile investesc masiv in transfigurarea amprentei comuniste in tr-o emblema moderna, demna de mileniul trei si de colosala putere economica a statului. Aparent, toate investitiile au fost generate de Jocurile Olimpice, care vor fi gazduite de capitala Chinei in 2008. De fapt, multe dintre constructiile de azi fac parte din planurile chinezilor de mai bine de o suta de ani.

Arhitecti de renume mondial

Beijingul se extinde cu repeziciune. Viitorul stadion olimpic este in constructie. in stanga, centrul de afaceri din Beijing, intr-o tara in care PIB-ul va ajunge la 10,8% in trimestrul al doilea 2007.

Cubul de Apa, Stadionul Olimpic si multe cladiri spectaculoase, din otel si sticla, au rasarit pe strazile orasului Beijing si poarta semnaturi occidentale impresionante, precum cea a lui Ole Scheeren, directorul Oficiului de Arhitectura Urbana din Olanda.

"Ne-am gandit sa spargem tiparele obisnuite ale modernismului. Cladirea Televiziunii de stat a Chinei (CCTV) va avea forma dubla a literei Z, dar va masura 230 de metri inaltime, va fi viu colorata si va ramane totusi un veritabil zgarie-nori", spune Scheeren, mandru de realizarile colectivului sau. Alaturi de televiziune se inalta si o cladire in forma de cizma trapezoidala, care va completa impresia futuristica si va starni un zambet de incantare pe fata oricarui privitor. in Piata Tiananmen, mare cat patru stadioane de fotbal, un alt arhitect celebru, francezul Paul Andreu, va ridica inca o cladire avangardista, pe care unii deja au botezat-o "Oul de extraterestru". Asa arata noul Teatru National, care va avea trei sali de spectacole, toate "invelite" intr-un ou facut din titan si sticla.

Muzeul Capitalei a fost insa construit de un francez care acasa la el este seful Departamentului Constructii, al Cailor Ferate Franceze. Jean Marie Duthilleul este considerat un geniu al organizarii spatiale si al compartimentarii imobilelor de dimensiuni mari. El a proiectat EuroDisney, Aeroportul Charles de Gaulle si multe dintre garile noi ale Frantei, intre care Gara de Nord a Parisului. in Beijing, pe langa muzeu, el a mai realizat un mall, Western Ring Plaza, si statia de metro Xizhimen. "Am incercat sa creez ceva care sa prelungeasca traditia chineza, sa fie modern - desigur -, dar sa se vada de departe ca e vorba de o cladire chineza", a declarat el unui reporter de la Reuters.

Febra schimbarilor a cuprins toata China

Pe vremuri, cand priveai peste zidurile Orasului Interzis, resedinta oficiala a imparatilor chinezi, nu trebuia sa se vada decat cerul. Nicio cladire din batranul oras nu avea voie sa fie atat de inalta incat sa se vada din palat. Astazi, dimpotriva, liderii Chinei nu vor decat cladiri inalte, semete, pana la cer. in timp ce Stadionul Olimpic a fost prezentat pe larg de toate televiziunile din lume, restul proiectului, care cuprinde peste 300 de imobile-turn, va fi o surpriza chiar si pentru chinezi. Planurile viitorului Centru Financiar sunt inca secrete, dar autoritatile au dezvaluit ca multe cartiere se vor schimba radical si noi zone rezidentiale vor purta nume occidentale precum: Insula Margarita, Glory Vogue, Latte Town, Palm Springs sau Yosemite Village.

Cea mai buna dovada ca toate aceste "surprize" au fost planuite de multa vreme este provincia Guangdong si celebra ei capitala, Guangzhou. Botezata de francezi "Canton", aceasta zona a fost capitalista inca de cand China era profund comunista.

Pe o suprafata de 178.000 de kilometri patrati (cam doua treimi din Romania), dogmaticii comunisti au "experimentat" capitalismul. Succesul economic al acestei zone a fost uluitor si, incet-incet, China a adoptat principiile economiei de piata, dovedindu- se singurul stat comunist capabil sa faca o astfel de transformare fara sa fie devalizat. Legile foarte drastice, care prevad condamnarea la moarte a liderilor comunisti corupti si confiscarea totala au averii lor si a intregii lor familii, au ferit economia chineza de jafurile care au pus pe butuci economiile fostelor state socialiste.

Azi, toate orasele Chinei se inspira din experienta capitalei sudice Guangzhou si peste tot se inalta cladiri impozante si se fac afaceri de miliarde de dolari. Planurile chineze s-au dovedit viabile, iar Beijingul se poate lauda ca a realizat un vechi deziderat comunist - "economia multilateral dezvoltata".

Orezarii in terase, pe muntii din sud

Dar performante s-au obtinut si in zona comunista. Este celebra, de exemplu, experienta din sudul provinciei Yunnan, unde toti versantii muntosi din Yuan Yang au fost terasati si transformati in orezarii. Sute de mii de oameni au sapat cu tarnacoapele roca stancoasa si au realizat cele mai mari terase artificiale din lume. Peste piatra muntelui, milioanele de maini chineze au adus pamant arabil si au transformat platourile de piatra in mici campuri agricole etajate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.