Presedintele american George W. Bush a vorbit ieri de independenta Kosovo, iar presedintele rus Putin considera Kosovo un precedent pentru Transnistria

Conform informatiilor vehiculate in ultima perioada, astazi ar urma ca presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin sa semneze impreuna cu presedintele rus Vladimir Putin un acord de reglementare a problemei transnistrene in cadrul summit-ului CSI de la Sankt Petersburg. Conform acestui nou acord Transnistria se va intoarce, cu un statut special, in cadrul Republicii Moldova, Rusia isi va permanentiza prezenta militara in Transnistria, iar Republica Moldova se va intoarce in "clubul furnizorilor de vinuri pentru Rusia". Noul plan a starnit ingrijorari serioase in cancelariile diplomatice occidentale. In echilibrul regional independenta Transnistriei este aruncata de Rusia in balanta drept contrapondere la alternativa americana de acordare a independentei Kosovo. Aruncandu-se fara rezerve in bratele lui Putin si abandonand obiectivele occidentale, Voronin incearca sa pastreze Republica Moldova in forma sovietica in care a fost aceasta pusa pe harta in urma acordului secret Ribbentrop - Molotov din 1939.

Negocieri secrete

Negocierile pentru noul acord ruso-moldovenesc ar fi demarat, conform Nezavisimaia Gazeta, in toamna anului 2006, la summitul CSI de la Minsk, cand presedintii Rusiei si Republicii Moldova, Vladimir Putin si, respectiv, Vladimir Voronin au convenit asupra conditiilor ridicarii embargoului rusesc la vinurile si produsele agroalimentare moldovenesti. In pofida respectivei intelegeri, livrarile de vinuri si produse agroalimentare moldovenesti in Rusia nu au fost reluat, nici pana in acest moment. Informatiile despre eventuala semnare a unui nou acord moldo-rusesc asupra viitorului Transnistriei, cu ocazia summitului CSI din 10 iunie de la Sankt-Petersburg, nu au fost confirmate la nivel oficial nici de Moscova si nici de Chisinau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.