In pofida unor probleme legate de logistica, belgienii s-au prezentat ieri la urne pentru a-si alege cei 150 de deputati si 71 de senatori, alegeri care, potrivit estimarilor analistilor locali, vor antrena sfarsitul coalitiei liberal-socialiste a premierului Guy Verhofstadt
Desi rezultatul nu a putut fi anticipat de expertii in domeniu, scrutinul a fost prezentat de presa drept unul menit sa-l aduca la putere pe crestin-democratul Yves Leterme, in varsta de 46 de ani, a carui vointa este de a face din Belgia un stat "confederal", spre ingrijorarea francofonilor. Votul ramane obligatoriu in Belgia, absenteismul fiind cotat la maxim 10 procente. "Ma duc numai pentru ca trebuie, nu pentru ca politica m-ar interesa in mod deosebit", afirma numerosi belgieni. Potrivit unui sondaj efectuat in regiunea valona, daca n-ar fi impus, un sfert din alegatori nu s-ar prezenta la urne.

La finalul unei campanii nervoase, o singura semi-incertutine se prefigura ieri: coalitia liberal-socialista condusa de liberalul flamand Guy Verhofstadt incepand din 1999 nu ar trebui sa mai castige inca un mandat de patru ani. Locul lui ar urma sa fie ocupat de crestin-democrati, cu sanse reale de a redeveni cea mai mare forta politica a regatului, dupa o pauza de opt ani in opozitie, fara insa a obtine majoritatea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.