Guvernul britanic a anuntat joi ca Marea Britanie a semnat o intelegere cu Libia privind cooperarea in domeniul judiciar.

Acest anunt a starnit protestele guvernului regional scotian, care se teme ca detinutii libieni condamnati in urma atentatului terorist de la Lockerbie din anul 1988 ar putea fi trimisi sa isi ispaseasca restul pedepsei intr-o inchisoare din tara de origine. Intelegerea dintre Marea Britanie si Libia priveste posibilitatea extradarii catre Libia a unor suspecti de terorism care, din unele motive legale, nu pot fi judecati in Marea Britanie. Conform agentiilor de stiri, acest memorandum ar putea cuprinde si o clauza conform careia cetatenii libieni detinuti in Marea Britanie ar putea fi trimisi in tara de origine pentru a isi ispasi pedeapsa.

Anuntul a dus la aparitia unei declaratii de protest din partea primului ministru al guvernului regional scotian, Alex Salmond. Acesta a acuzat echipa premierului Blair ca nu s-ar fi consultat si cu cabinetul sau.

Guvernul scotian se teme ca, in urma acestui acord, Abdel Basset al Megrahi, presupus fost ofiter al politiei secrete libine si detinut pe viata intr-o inchisoare din Scotia, ar putea fi trimis acasa.Purtatorul de cuvant al lui Tony Blair a negat insa categoric faptul ca aceasta intelegere s-ar extinde asupra persoanelor vinovate pentru atentatul terorist de la Lockerbie. Iar un purtator de cuvant al Ministerului Britanic de Externe a declarat ca aceasta Intelegere se inscrie in ordinea fireasca a normalizarii relatiilor cu Libia.

Megrahi a avut rolul principal in atentatul de la Lockerbie, din decembrie 1988, cand un avion al companiei americane PanAm exploda la cateva minute dupa decolare. In urma atentatului au murit 270 de persoane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.